Zomernummer 2021

Juli/Augustus 2021 | Ons extra dikke zomernummer!

Amsterdams allereerste wandelpark

ANNEMIEKE HOUBEN

In 1811 schonk keizer Napoleon het groengebied naast de Hortus Botanicus aan de stad. Amsterdams allereerste wandelpark kwam tot bloei toen Frascati-eigenaar Eduard Stumpff er de Parkzaal liet bouwen, waar grootheden als Frans Liszt optraden. Gedenkwaardig werd het in 1888, toen ondernemer Pierre Geselschap er een zomer vol variété en ballonvaarten organiseerde.

1793: Chinezen in het Pietersgasthuis

KOEN KLEIJN

Ze hebben lange staarten en dragen platte hoeden. Twee liggen te slapen, eentje kookt een potje, anderen eten of roken. Jacob de Vos Willemsz. tekende in 1793 een gezelschap Chinezen in het Pietersgasthuis. Wat deden zij daar?

De hetze tegen het Jordaan Cabaret

MARIUS VAN MELLE & MAARTEN HELL

In de crisistijd was er behoefte aan luchtige volkshumor en onschuldige liedjes. Het Jordaan Cabaret gold als als dé plek om de echte Amsterdamse volkscultuur te leren kennen. Maar de toeloop van ‘vreemdelingen’ werd niet gewaardeerd door andere kroegbazen. Zij moesten het doen met de gebruikelijke hangjassen: waarom zetten al die provincialen het niet in hún kroegjes op een zuipen? Er kwam een hetze op gang die uitmondde in een massaal straatgevecht.

100 jaar Ajax - Feyenoord

JURRYT VAN DER VOOREN

De beroemdste voetbalwedstrijd van Nederland bestaat honderd jaar. De allereerste editie van ‘de klassieker’, zoals  we de wedstrijd sinds de jaren dertig noemen, trok al meteen 10.000 bezoekers. En ook toen al vlogen de verwensingen over het veld. Het clubblad De Feijenoorder vond het spel van Ajax veel te ruw. ‘Toch stemt het prettig dat onze jongens zich daardoor niet tot ander spel hebben laten verleiden.’

De  vaste route van Murat Isik

Schrijver Murat Isik (43) komt nog regelmatig in de Bijlmer. Dan gaat hij eten bij zijn moeder. Maar na de grootscheepse vernieuwingsoperatie is er niet veel meer over van de wijk waarin hij opgroeide en die hij zo gedetailleerd tot leven wekt in zijn boek Wees Onzichtbaar dat in 2018 de Libris Literatuur Prijs won. “Hierachter zat het oude winkelcentrum met supermarkt Huisman, een Chinees restaurant, bakkerij Jongejans.”

Pleisterplaats voor wielerkampioenen

PETER DE BROCK

De broers Willem en Joop Bustraan bouwden op een zolderkamertje in de Kinkerbuurt racefietsen. In 1921 begonnen ze het merk RIH. Fietsen van staal. De werkplaats in de Westerstraat werd een pleisterplaats voor kampioenen. Voor een op maat gemaakte racefiets moest je bij RIH in de Jordaan zijn. Illustere kampioenen als Arie van Vliet, Peter Post, Gerrie Knetemann en Leontien van Moorsel behaalden er grote successen mee.

Beeld: Opening van het nieuwe Ajax-stadion aan de Middenweg 401, 1934. Collectie Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Editie:
Augustus Juli
Rubriek:
Inhoud

Gerelateerd

Zomernummer juli/augustus 2020
Zomernummer juli/augustus 2020
Inhoud 10 juni 2020
Juli/Augustusnummer 2019
Juli/Augustusnummer 2019
Inhoud 11 juni 2019
Zomernummer 2017 van Ons Amsterdam!
Zomernummer 2017 van Ons Amsterdam!
Inhoud 1 juli 2017