Zomernummer 2017 van Ons Amsterdam!

 

 

Wat gebeurde er met tram 8?

Tram 8 reed jarenlang van de Rivierenbuurt naar het Centraal Station, tot de lijn in 1942 werd opgeheven. Veel mensen denken dat er geen tram 8 meer door Amsterdam rijdt, omdat deze lijn tijdens de oorlog werd gebruikt om Joden te deporteren. Voor een deel klopt dat, maar het is niet het hele verhaal…


De gentleman-killer

Hendrik de Jong (1861 - ?) was een piekfijn geklede, tengere man met een hoge piepstem en een gezicht zo uitdrukkingsloos dat het wel een masker leek. Maar veel vrouwen vonden hem onweerstaanbaar. Daar maakte Hendrik gretig gebruik van.
Hij lokte de jongedames met mooie praatjes in zijn netten, maakte hen en hun ouders hun geld afhandig en vervolgens…

 

Hoe Amsterdams is het Muiderslot?

In het buitenland wordt het Muiderslot gepromoot als ‘Amsterdam Castle’. Daar kunnen we over gniffelen, maar zo raar is de gedachtegang niet. Al in 1477 trok Amsterdam het beheer van het slot naar zich toe, om de chaos na de dood van landsheer Karel de Stoute het hoofd te bieden.

 

Waarom liep het Aardappeloproer zo uit de hand?

Amsterdam stond eeuwenlang bekend om zijn goede sociale voorzieningen. In de omliggende landen waren voedseloproeren schering en inslag. Maar niet in Amsterdam. Hoe ontstond dan het Aardappeloproer van 1917?
En waarom liep het zo gruwelijk uit de hand?

 

Ooggetuigenverslag van het Aardappeloproer

Hendrik Voordewind werd in 1916 inspecteur op bureau Westerstraat. Daar hielp hij onder meer bij het neerslaan van het Aardappeloproer. Een ooggetuigenverslag.

 

Wim Ruska: reus van geboorte

Naar eigen zeggen woog Wim Ruska (1940 – 2014) bij zijn geboorte tien pond. Zijn moeder, Rooie Annie, doorstond de loodzware bevalling zonder hulp van haar echtgenoot, die de benen had genomen. In de wilde naoorlogse jaren rolde de volksjongen uit de Mercatorstraat van vechtpartij naar vechtpartij, tot hij judo ontdekte. Een grootse carrière lonkte, en die kwam er ook. Maar waarom kwam de echte lof pas na zijn dood?

 

De straatmuzikant

Al eeuwenlang zijn straatmuzikanten sfeerbepalend voor Amsterdam. Maar vaak is er ook gedoe over geluidsoverlast geweest en volgden er regels. Nu net zo goed als vroeger. Hoe ging Amsterdam in de afgelopen eeuw met straatmuzikanten om?

 

De valse start van het Amstel Hotel

Als het Amstel Hôtel op 16 juli 1867 wordt geopend, is de pers weinig enthousiast. Goed, het is een prachtig gebouw. Maar van wie kwam het onzalige idee om het zo ver (20 minuten!) van het stadscentrum neer te zetten?
En ook de gasten hadden hun bedenkingen, getuige het gastenboek. Rekeningen die niet klopten, hoogst onbeleefde bediening, een Engelsman klaagde zelfs dat hij was opgescheept met reeds gebruikt beddengoed. Gelukkig kwam het allemaal goed. In de woorden van George Clooney: ‘A Perfect Night! Thank You.’

 

Wandelen door een schuldig verleden

Een wandeling door Amsterdams schuldige verleden: de prachtige grachtenpanden die konden worden gebouwd dankzij de schatten die de West-Indische Compagnie verdiende met de slavenhandel.

 

En er is nóg meer:

  • 100 jaar Amsterdamse Bond van Volkstuinders, met veel aandacht voor de oprichter 'opa' Jan Vroegop en natuurlijk voor het fenomeen 'volkstuintje' zelf.
  • Hier gebeurde het: Vakantiekinderfeest 1907 (het eerste), een initatief van onderwijzers om arbeiderskinderen in de zomer een dagje uit te bezorgen.
  • Vaste route: regisseur Matthijs van Heijningen (onder voorbehoud).
Delen:

Editie:
Juli Augustus
Rubriek:
Inhoud
Jaargang:
2017 69