Zomer 1920: Internationale Kino-tentoonstelling in het Concertgebouw

Aan ambities was geen gebrek. Zes weken lang was er in het chique Concertgebouw een internationale tentoonstelling over de film. De Nederlandse filmwereld wilde in 1920 iets bewijzen: de ‘cinematografie’ was geen ratjetoe van slechte smaak, maar ‘een nieuwe kunst’.

De ‘nieuwigheden’ buitelden over elkaar heen in de zomer van 1920 op de Internationale Kino-Tentoonstelling in het Concertgebouw. De betrekkelijk jonge filmwereld wilde laten zien wat zij allemaal niet in huis had.Zo was er een standhouder die een apparaat presenteerde om een film bij vol daglicht in een schoolklas te vertonen. Prijskaartje:f 2500,-. “Velen zullen misschien zeggen, dat die vinding nooit gedaan had moeten zijn. Maar ze is er nu eenmaal”, schreef een verslaggever. Wie f 1500,- op tafel legde, mocht zich de eigenaar noemen van een echte huisbioscoop: een eikenhouten boekenkastje met glazen deurtjes en groene gordijntjes. Voor handelsreizigers was er de ‘Lilliput-Kino’ om instructiefilmpjes over bij voorbeeld machines te laten zien. Het toestelletje woog vijf kilo, was verpakt in een handige draagbare blikken trommel en kostte f 250,-.

Een beurs voor de filmbranche. Niet in een fabriekshal of in het Paleis voor Volksvlijt op het Frederiksplein, wat voor de hand had gelegen. Maar nota bene in het chique Concertgebouw aan het Museumplein, een uithoek van de stad. Alle stoelen uit de grote zaal waren eruit gehaald om ruimte bieden aan stands. De bovenfoyer fungeerde als bioscoopzaaltje, een ruwhouten loods in de tuin als filmstudio. In de zwartgemaakte gang aan de zijde van het Jan Willem Brouwerplein konden geïnteresseerden het ontwikkelen en kleuren van films volgen.

 

Collectie Stadsarchief Amsterdam

 

Verder lezen?

U vindt dit verhaal in ons Zomernummer dat 3 juli verschijnt. 

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Zuid
Dossiers:
Kunst en Cultuur
Editie:
Augustus Juli
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Verhaal
Tijdperk:
1900-1950