Zo zag het Frederiksplein er 100 jaar geleden uit

De Nederlandse Bank zit midden in de verbouwing, maar wat stond er vroeger op de plek waar de bank in 1968 haar deuren opende?

Op 18 April 1929 brandde het imposante glazen Paleis voor Volksvlijt op het Frederiksplein af. Het Paleis werd vooral gebruikt voor (internationale) tentoonstellingen, maar er waren ook concerten, voorstellingen en vergaderingen. Het was zelfs de locatie van de 70ste verjaardag van Koning Willem III in 1887. 

De allure van het Paleis zat hem in het bombastische; de gigantische staalconstructie, het vele glas, de grote ruimtes. Het was een on-Hollands antwoord op het Crystal Palace in Londen. Maar, het doet ook veel denken aan het Grand Palais in Parijs, mede dankzij de brug ‘de Hoge Sluis’ waardoor je je net langs de Seine waande. Sinds de opening in 1859 was het een geliefd gebouw maar het kende ook flinke financiële en constructieproblemen. Bij oplevering was er al roest in de koepel en het dak lekte al snel. Toen het Paleis op de vroege ochtend van donderdag 18 april in rap tempo afbrandde, klonken er al snel geruchten dat de brand zou zijn aangestoken. De exacte oorzaak van de brand is nooit achterhaald, wel weten we nu dat de brand ontstaan is in de keuken en makkelijk kon verspreiden door de houten balken in het restaurant.

Frederiksplein bleef een lange tijd leeg totdat er, tot grote spijt van veel Amsterdammers, de Nederlandse Bank werd gebouwd in 1968 die toen nog uit één toren bestond. In 1991 kwam de tweede, ronde, toren ernaast waardoor het gebouw als bijnaam ‘het sigarettenpakje en de aansteker’ kreeg. De Bank wordt nu verbouwd en zou af moeten zijn eind 2023.

Lees hier meer over het Paleis van Volksvlijt. 

Beeldbron: Stadsarchief Amsterdam

 

ps. Degene die meededen aan de Grote Amsterdam Quiz dit jaar weten uiteraard nu allemaal dat het Paleis van Volksvlijt op 2000 palen staat ;) 

Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Architectuur Kunst en Cultuur
Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
1800-1900 1900-1950