Zeur Niet! De musicals van Annie M. G. Schmidt en Harry Bannink in het Allard Pierson

8 april t/m 30 oktober 2022

Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink zorgen met hun zeven musicals voor flink wat ophef. Als een van de eersten wagen zij zich aan het schrijven van geheel Nederlandse musicals, met eigen teksten en liedjes. Centraal staan thema’s als vrouwenemancipatie, seksuele revolutie, abortus, homoseksualiteit, milieuvervuiling en nucleaire oorlogsdreiging. De musicals van het duo zijn daarmee taboedoorbrekend.

Annie zelf omschrijft de musicals die zij tussen 1965 en 1984 met Harry maakt als ‘een bittere bonbon in een zilveren papiertje’. Politiek engagement verpakt in een herkenbaar Nederlands verhaal en vormgegeven met Broadway-achtige showelementen. Het veelzijdige duo wordt gezien als grondleggers van de Nederlandse musical, waarmee ze aan de basis staan van de bloei van de nationale musicalcultuur.

Neem een kijkje achter de schermen van de musicalproductie via kostuums, scripts, bladmuziek, decor- en kostuumontwerpen en beeld en geluid van alle zeven musicals die Annie en Harry maakten: Heerlijk duurt het langst, En nu naar bed, Wat een planeet, Foxtrot, Madam, De dader heeft het gedaan en Ping ping.

Foxtrot. Fotograaf: Rob Veen.

In Zeur Niet! De musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink werpt het Allard Pierson een nieuw licht op het fenomeen musical. Daarbij geeft de tentoonstelling een pakkend beeld van de maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw, die nog opvallend actueel blijken te zijn.

Maak je eigen musical in de herfstvakantie
Het Allard Pierson organiseert tijdens de herfstvakantie twee keer een musicalworkshop voor kinderen uit groep 7 en 8. Onder begeleiding van een echte musicaldocent bezoeken de kinderen de tentoonstelling waarin ontdekken uit welke elementen een musical bestaat. Daarna gaan ze aan de slag als musicalmaker en schrijven ze op basis van een zelfgekozen actueel thema een eigen tekst op muziek.

De musicalworkshops vinden plaats op dinsdag 18 en zaterdag 22 oktober. Kijk voor meer informatie op de website van het Allard Pierson.

Gratis rondleiding op zondag
Op verschillende zondagen in september en oktober zijn er gratis instaprondleidingen door Zeur Niet! Duik in de wereld van de musical en luister naar de verhalen achter de zeven musicals die Annie en Harry samen maakten. De rondleiding is gratis op vertoon van een museumticket. Vooraf aanmelden is niet nodig. Houdt de agenda van het Allard Pierson in de gaten voor meer informatie.

Delen:

Rubriek:
Van onze partners

Gerelateerd

Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad
Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad
Van onze partners 9 januari 2023
EuropArtFair 2022: Kunst kijken en kopen in Amsterdam
EuropArtFair 2022: Kunst kijken en kopen in Amsterdam
Van onze partners 31 augustus 2022
Amsterdam, creatieve stad in het Allard Pierson
Amsterdam, creatieve stad in het Allard Pierson
Van onze partners 9 maart 2022