Wind mee in de Stormsteeg

Dun Yong is niet de eerste Chinese toko in Amsterdam, wel de oudste. En de grootste en bekendste. Vijf verdiepingen telt het warenhuis/foodstore/restaurant op de hoek van de Geldersekade en de Stormsteeg, in hartje Chinatown, van top tot teen volgestouwd met alle Aziatische waar die je maar kunt bedenken. Meeuwse beschrijft gedetailleerd hoe dit familiebedrijf in drie generaties tijd tot een imperium uitgroeide en ontleedt tegelijkertijd fijngevoelig de prijs die de individuele leden daarvoor betaalden.

Ze schreef eerder al een boek over de geschiedenis van Chinezen in Nederland, Het Huis van Han (2000). Nu laat ze ons meeleven met de nakomelingen van Dun Yong Sau (1896-1983), die in 1912 naar Nederland kwam. Hij maakte deel uit van de allereerste generatie Chinezen hier en trouwde met Stientje uit Katendrecht. Samen begonnen ze in 1957 een piepkleine toko in een voormalig knopenwinkeltje in de Stormsteeg. Zoon Hengko trouwde op zijn beurt met Wai Ming uit Hong Kong. Zij nam haar familie mee, en kocht véél in.

Toko Dun Yong breidde steeds verder uit en groeide uiteindelijk zelfs uit zijn jasje. Dankzij de derde generatie kwam er ook nog een wereldwijd opererende groothandel (bij Sloterdijk), een webwinkel, en recent aan de Geldersekade het Aziatisch geïnspireerde boetiekhotel MAI.

EMMA LOS

LANG LEVEN

Het familieverhaal achter een Chinese toko

- Karina Meeuwse

- Ambo|Anthos

- ISBN 9789026340468

- € 22,99

 

Juninummer 2020

Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Families
Editie:
Juni
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Recensie Verschenen