Willink-wolken boven Willink-huizen

Carel Willinks schilderijen zijn bekend door de karakteristieke luchten – groots en omineus – en gebouwen die gedrenkt zijn in onheilszwanger licht. Men spreekt wel van Willink-wolken en Willink-huizen. Als voorbeeld voor zijn schilderijen fotografeerde Willink straten, gebouwen, tuinbeelden en wolkenpartijen.  

Nauwgezet gekopieerd gaf hij ze als decorstukken of figuranten een plek in zijn dramatische taferelen. Hij maakte de foto’s rondom zijn atelier op Ruysdaelkade 15. De topografisch herkenbare straten, gebouwen en beelden (uit de tuin van het Rijksmuseum) combineerde hij met elementen uit zijn verbeelding tot vervreemdende stadsgezichten. 

Daarvan heeft Willink-biograaf Rémon van Gemeren er in Amsterdam door de ogen van Carel Willink veertien overzichtelijk op een rij gezet. De bijbehorende adressen zijn genummerd weergegeven op een duidelijke plattegrond. Per locatie zijn naast de schilderijen de zwart-wit foto’s van Willink afgebeeld, aangevuld met recente opnamen van dezelfde plekken, gemaakt door zijn vrouw Sylvia Willink. Van Gemeren bespreekt overeenkomsten, verschillen en kunsthistorische achtergronden in korte, toegankelijke teksten.  

 

AMSTERDAM DOOR DE OGEN VAN CAREL WILLINK 
Rémon van Gemeren 

-WBOOKS 

-112 blz. 

-€ 24,95 

Delen:

Dossiers:
Kunst en Cultuur
Editie:
April
Jaargang:
2022 74
Rubriek:
Recensie