Willem en Jopie. Twee straatmuzikanten en platenartiesten uit de Jordaan

Het is 1914. Straatzanger Willem Kila en accordeonist Jopie Schouten komen elkaar tegen in Amsterdam. Het klikt, samen maken ze furore. Op straat en op kermissen, in theaters en cafés. Tientallen platen nemen ze op. Smartlappen én aria’s.

 

Nadat Johnny Jordaan in 1962 een café had geopend in Rotterdam, reisde hij elke maandag met de trein naar Amsterdam. Hij liep dan altijd even over de brug voor het Centraal Station, daar zat Jopie Schouten accordeon te spelen. Jopie speelde dan De parel van de Jordaan (Johnny’s eerste plaatje), waarop Johnny een rijksdaalder in de hoed liet vallen.

Jopie was als Josephus Ignatius Schouten op 30 juli 1885 in Amsterdam geboren. Hoe hij bijna achttien jaar later in de muziek terechtkwam, vertelde hij in juli 1953 – het was juist zijn vijftigjarig jubileum als artiest – aan ‘Dagboekanier’ Henri Knap van Het Parool: “Ik werkte bij suikerfabriek Het Bolwerk aan de Marnixstraat. Die fabriek werd afgebroken. Zo kwam ik zónder. Dat was niet erg, ik was een vrije jongen. Mijn buurman zong op straat. Tegenwoordig stik je in de straatmuziek, maar toen kon je nog geen grachten dempen met muzikanten. Het was iets bijzonders. Mijn buurman zei: ‘Ze klagen in de Zaanstreek, dat ik zonder muziek zing. Ga méé.’ Maar ik dorst niet. Toen liet ik me bepraten. Eén dag naar Oostzaan. Buurman zingen en ik speulen op de harmonica. Nou meneer, een werkman verdiende toen f 12,- in een hele week, en ik ving zes-vijf-en-zeventig op éne dag. Zo kwam ik erin, en ik blééf erin.”

Verder lezen? U vindt dit artikel in ons Januari/Februarinummer.

Nog geen abonnee?

Meld je aan vóór vrijdag 15 januari 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Jordaan
Dossiers:
Amsterdammers
Editie:
Februari Januari
Jaargang:
Rubriek:
Verhaal
Tijdperk:
1900-1950