Wiering’s Weekblad. De NRC tussen de huis-aan-huisbladen

Op 21 maart 2012 verscheen de laatste editie van het Amsterdams Stadsblad. Het is ooit begonnen als Wiering’s Weekblad, dat politiek en cultuur bracht tussen de karbonades en de wasmiddelen.  

Amsterdams meest roemruchte huis-aan-huisblad was ongetwijfeld Wiering’s Weekblad. Dat had niks met Wieringen te maken: het had de naam te danken aan de oprichter Carel Wiering. De krant werd ergens in de twintiger jaren – een exacte datum is onbekend –door Wiering opgericht, waarschijnlijk in zijn huis Hogeweg 14, boven een drukkerij. In eerste instantie werd het orgaan getooid met namen als De Familiebode, Zuid-Amsterdammer en Ons Weekblad.  

Omdat het van meet af aan een gratis huis-aan-huisblad was moest Wiering wel aan zijn adverteerders duidelijk maken dat zijn krant werd gelezen. Daarom opende de krant op de voorpagina met de ingezonden-brievenrubriek. Het liefst had hij daar brievenschrijvers die een titel voor hun naam hadden staan: ir., mr. of prof. Zo kon Wiering tegen zijn adverteerders zeggen dat zijn krant tot in de hoogste kringen werd gelezen.  

Wiering’s Weekblad werd behalve met advertenties gevuld met weinig opzienbarende achtergrondartikelen over zaken als het koningshuis, of hoe meisjes aan een goede huwelijkspartner moesten komen. Maar al snel was het Weekblad geen sufferdje meer, en berichtte net zo makkelijk over de geschiedenis van Oostenrijk als over de vraag wie Chamberlain was. Onder de kop ‘Wie geld opspaart is een snoodaard’ besteedde de krant in januari 1931 aandacht aan een toespraak van de grote  econoom John Maynard Keynes, waarin hij opriep niet te sparen maar te consumeren: ‘De raad van den Engelschman lijkt de meest logische remedie voor de maatschappelijke kwalen van dezen tijd.’ 

Ook de historie van de Jodenvervolging passeerde de revue, waarbij een rechte lijn werd getrokken van Luther naar Goebbels. Al vroeg voer Wiering’s Weekblad een anti-NSB-koers: ‘Als wij den heer Mussert een goeden raad mogen geven, dan zouden wij zeggen: geef het op, beste kerel, het is toch hopeloos. Nederland is niet te redden van de democratie. Want het zal liever sterven in schoonheid met de democratie, dan leven met het fascisme.’ 

Verder lezen? U vindt dit artikel in ons komende Novembernummer. Bestel het hier.

 

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Centrum
Editie:
November
Jaargang:
Rubriek:
Verhaal

Gerelateerd

De lutheranen: Veilig op een eigen school
De lutheranen: Veilig op een eigen school
Verhaal 3 november 2021
Van Meelhal tot Amazing Oriental
Van Meelhal tot Amazing Oriental
Verhaal 15 oktober 2021