Waarom juist de Kalverstraat en de Leidsestraat in Monopoly?

Na 85 jaar Monopoly in Nederland wordt het klassieke spel vernieuwd. De Algemeen Fonds-kaarten krijgen een update. Bewoners van de Leidsestraat en Kalverstraat ontvangen een ‘Monopoly-stempas’ op de deurmat, en mogen tijdens de Monopoly-verkiezingen bepalen welke nieuwe kaarten beter passen bij de huidige tijd. Maar waarom zijn juist de Kalverstraat en de Leidsestraat ooit gekozen als symbool voor Amsterdam? De reden is niet zo voordehand liggend als gedacht, en daarvoor moeten we terug naar 1866.

In 1866 werd de Engelse warenhuisketen Perry & Co (later Perry Sport) voor het eerst geopend in Nederland in de Kalverstraat. Dit werd gestart door de Nederlandse ondernemersfamilie familie Vester. De keten groeide hard en opende in een paar decennia in veel steden filialen. Perry & Co verkocht in het begin met name reisartikelen en speelgoed, maar daar kwamen door de jaren heen steeds meer sportartikelen bij. Het is deze winkel die 85 jaar geleden het, vanuit Engeland geïmporteerde, Monopoly-spel begon te verkopen. Toen nog de Engelse uitvoering, met Nederlandse spelregels erbij.

De Tweede Wereldoorlog zou er indirect voor zorgen dat Nederland haar eigen uitvoering kreeg, omdat toen de import van spellen vanuit Engeland werd gestopt. Deze zou bedacht zijn aan de keukentafel van de familie Vester, thuis aan het Frederiksplein. Een unicum, want de andere uitvoeringen betroffen steevast één stad. Nederland was de eerste die zeven steden op het bord kreeg. De motivatie achter de specifieke straatnamen op het bord is nauw verbonden met Perry & Co.

Hoewel mensen vaak denken dat de straten zijn gekozen omdat het nu eenmaal de belangrijkste winkelstraten waren, blijkt de echte reden toch vanuit een andere hoek te komen. Vester gebruikte namelijk vooral straatnamen die gelinkt waren met Perry & Co. Zo was de hoofdvestiging van de keten in de Kalverstraat, bevond een magazijn zich in de Barteljorisstraat in Haarlem en een filiaal in de Ketelstraat in Arnhem. Licentiehouders van het spel, partners en andere partijen kregen vaak ook hun straat op het Monopolyspel vermeld. Dit verklaart de meeste straatnamen op het bord. De overige straten liggen vaak in de directe omgeving, meestal betreffen het winkelstraten. Het is alleen niet duidelijk met welke plek ‘Ons Dorp’ bedoeld wordt.

 

Lees meer over het warenhuis Perry & Co in ons artikel hier

Beeldbron: Worldofmonopoly.com 

Delen:

Tijdperk:
1900-1950
Rubriek:
Actueel

Gerelateerd

9 December 1941. Amsterdam krijgt Duitse verkeersregels
9 December 1941. Amsterdam krijgt Duitse verkeersregels
Actueel 9 december 2020
21 oktober 1929. Amsterdam viert Edison Lichtweek
21 oktober 1929. Amsterdam viert Edison Lichtweek
Actueel 21 oktober 2020
27 augustus 1912, in de Gemeentelijke Vishal
27 augustus 1912, in de Gemeentelijke Vishal
Actueel 26 augustus 2020