Voorproefje Septembernummer: Tafeltennisiconen Cor du Buy en Bert Onnes

Pingponghoofdstad Amsterdam

Amsterdam is de bakermat van het tafeltennis in Nederland. De eerste vereniging werd opgericht in de hoofdstad: AMVJ in 1927. En twee legendarische – maar heel erg verschillende – tafeltenniskampioenen waren Amsterdammers: Cor du Buy en Bert Onnes.

Tafeltennis gaf in Nederland een vroeg teken van leven op 17 januari 1902: in Het Sportblad. Officieel orgaan van den Nederlandschen Voetbalbond verscheen een advertentie voor ‘ping-pong’-tafels van de Londense sportartikelenfabrikant George Bussey. Het duurde nog tot de jaren twintig voordat het spelletje populair werd, het eerst in Amsterdam. In december 1927 ontstond hier AMVJ Tafeltennis, de eerste en oudste tafeltennisclub van Nederland. In 1930 organiseerde AMVJ een toernooi met 80 deelnemers, onder wie twaalf vrouwen; in dat jaar ontstond ook de Amsterdamse Ping Pong Bond, later veranderd in Amsterdamse Tafel Tennis Bond. De Amsterdamse kampioenschappen groeiden in 1935 uit tot de Nederlandse kampioenschappen. Twee AMVJ-ers speelden de finale; Wim Groenendijk won. 

Twee Amsterdammers hebben daarna de geschiedenis van het Nederlandse tafeltennis gedomineerd: Cor du Buy en Bert Onnes. Du Buy (1921-2011) werd in 1999 uitgeroepen tot beste Nederlandse tafeltennisser van de 20ste eeuw. Hij was in de jaren veertig en vijftig jarenlang bijna onverslaanbaar in eigen land en daarnaast een markant zakenman. Hij geldt bovendien als de ontdekker van Bert Onnes (1938-2018), die 24 nationale kampioenschappen zou behalen.

 

Eindeloos oefenen

Cornelis (Cor) du Buy kwam ter wereld aan de Nassaukade in Amsterdam, een nazaat van uit Noord-Frankrijk afkomstige Hugenoten. Als jongen voetbalde hij bij AFC. Bij clubavonden in Café Esser aan de Koninginneweg maakte hij kennis met tafeltennis: daar stond een groene, gammele pingpongtafel. Cor was direct verkocht. Voor zijn 14de verjaardag kreeg hij van zijn vader Cor sr., een zakenman, een eigen tafeltennistafel. Uren- en dagenlang oefende hij op zolder, met zijn vader, met vriendjes of solo. Hij begon bij Amudo, de jeugdvereniging van AMVJ, later speelde hij voor Kunst, Kennis en Kracht (KKK) en Sparta. Met die laatste twee clubs werd hij meerdere keren clubkampioen van Nederland. 

Vijftien jaar oud speelde hij zijn eerste van in totaal 93 interlands; als zestienjarig jochie met stalen brilletje veroverde hij in 1937 voor het eerst de Nederlandse titel in het herenenkelspel. Vele volgden; de negende en laatste in 1955. Ook werd hij achtmaal Nederlands kampioen in het herendubbel en vijf keer in het gemengd dubbel, en won hij vijftien keer de NTTB-Cup, nog steeds een record. 

Nadat Cor du Buy in 1938 voor de tweede keer Nederlands kampioen in het herenenkelspel was geworden, begon hij op aanraden van zijn vader met zijn oudere broer Jaap een bedrijfje in tafeltennisartikelen in de ouderlijke woning aan de Johannes Verhulststraat. Hij was toen zeventien jaar en zat nog op de hbs. Hij importeerde balletjes uit Duitsland waarop hij zijn naam stempelde. Met batjes en balletjes in zijn fietstas ging hij langs verenigingen en sportwinkels, terwijl broer Jaap fungeerde als agent van het bedrijfje. De verkoop liep uitstekend. Na de bevrijding gingen de broers zelf tafels maken, van hout uit Finland, in een houtwaren- en timmerfabriek in de Korte Korstjespoortsteeg en vanaf 1948 in een fabriek in Culemborg. 

Het hele artikel lezen? Je vindt het in ons Septembernummer. 

 

Dit nummer niet missen? Word voor donderdag 22 augustus 16:00 abonnee, dan ontvang je het thuis.
Profiteer van 50% introductiekorting én welkomstcadeaus

MELD JE NU AAN!

 

Beeld: Bert Onnes, door Dik Bruynesteyn

 

Septembernummer 2019

 

Delen: