Voorproefje: Overamstelstraat 10. Buurvrouw ontdekt 'alcoofjongen'

Een opmerkelijke lockdown in een zijstraatje van de Weesperzijde bracht precies een eeuw geleden Nederland in rep en roer. In een door paranoia en maatschappelijk ellende ontwricht gezin sloot een moeder haar zoon binnenshuis op. Verwaarloosd kwijnde hij weg.

Op maandag 27 september 1920 kreeg de politiecommissaris van bureau Muiderpoort een verontrust seintje van een bewoonster uit de Jan Bernardusstraat in de Weesperzijdebuurt. Zij keek door een ‘binocle’ naar een ‘aviateur’ die boven de stad vloog (een spannende nieuwigheid) en zag bij toeval aan de overkant van de binnentuinen een “bijna naakte menschelijke gestalte op de veranda van [Overamstelstraat] nummer 10 driehoog”. De volgende dag gingen de rechercheurs D. Genis en B. Tromp erop af.

Johanna Pieterse-de Lange (50) deed open. Er kroop een viezige peuter rond: het anderhalfjarige kleindochtertje, zo bleek. “Zijn er nog meer?” Ja, haar zoon. Maar nee, die konden ze niet zien, want dan zou die ziekelijke stumper veel te zenuwachtig worden. Genis en Tromp hadden eerst gezegd dat zij voor de Volkstelling kwamen, maar maakten zich nu als politie bekend en “vrouw Pieterse” zwichtte. Ze liep het alkoof in en fluisterde een paar minuten met haar zoon. De rechercheurs mochten het hok binnen.

“Dezen deinsden een oogenblik terug voor wat zij zagen”, berichtte het Algemeen Handelsbladop 29 september. “In een hoek van de donkere ruimte lag een jongeling van omstreeks negentien jaar met ingevallen waskleurig gelaat, lange, ongekamde haren hingen hem tot op de schouders, op den schedel was het haar echter zoo dun, dat de huid er doorscheen. De jongen stond met moeite op, wreef zich de oogen toen hij in de kamer kwam en het duurde eenige oogenblikken, alvorens de politiemannen iets uit hem konden krijgen. Zij zagen dat hij zeer vervuild was en vol ongedierte zat.”  

Verder lezen? U vindt dit artikel in ons aankomende septembernummer. 

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right

Beeld: Fotograaf Henk Thomas. Overamstelstraat, hoek Weesperzijde met café Hesp. Nummer 10 is het pand met de donkere gevel.

Delen:

Buurten:
Oost
Dossiers:
Amsterdammers
Editie:
September
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Hier gebeurde het
Tijdperk:
1900-1950