Voorproefje Novembernummer: Bruin Kok

Een wandelend monument was hij: Bruin Kok (82), de Volendammer palingventer in hartje Amsterdam. Ruim vijftig jaar was hij een begrip. Hij stopte er dit voorjaar mee, en overleed op 11 september j.l.

Je hoorde hem al vanuit de verte, met zijn bulderende, vertrouwde groet: “Hé, ouwe tijger!” Meer dan een halve eeuw wandelde Bruin Kok van “kroegie naar kroegie” met zijn paling én een praatje. “Die babbel was zijn handelsmerk”, weet Wim Peeters, uitbater van restaurant/variété Casablanca. “Net als majoor Bosschardt. Alleen hij verkocht paling en zij praatjes.”

Documentairemaker Rob van Houten filmde hem in 2017tijdens zijn ‘handelsroute’ door de warme buurt en omgeving: slenterend over Zeedijk en Wallen in zijn Volendammer kostuum. Vroeger kwam hij ook in andere buurten dan de Jordaan, maar de leeftijd telde inmiddels mee. Bruin had een paar tiaatjes achter de rug en was niet meer de oude. Na zo’n ziekenhuisintermezzo wilden de artsen hem naar “een pakhuis met gewichten” sturen, om te revalideren. Geen sprake van! Zo snel mogelijk terug naar de stad; dat was het beste medicijn. Als hij definitief zou omvallen? Dan het liefst in zijn eigen Amsterdamse buurtje. “Als je hier zo lang loopt wat zou jij dan willen?”

 

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee?

Meld je aan vóór donderdag 17 oktober 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

Delen: