Voorproefje juninummer: Poppenhuis Overtoom 198

Het poppenhuis van mijn moeder

Postbeambte Pieter Klaarhamer had twee rechterhanden. Hij maakte voor zijn dochter een poppenhuis met als voorbeeld het huis van de dokter aan de Overtoom. Mogelijk een voormalige molenaarswoning. Vele jaren later ontdekte haar zoon het poppenhuis in een donkere hoek van de zolder. 

Ik groeide op in een Amsterdamse stadswoning aan de Overtoom, waar mijn vader op zolder zijn kleermakersatelier had. Wij woonden op Overtoom 280 eenhoog, boven een depot van Van Rossems Tabakshandel met het bekende merk Van Rossems Troost. Als ik naar het atelier van mijn vader ging, moest ik door de donkere zolder met koffers, kolenopslag, weckflessen met ingemaakte groenten, vlees en vruchten en kisten met onbestemde rommel, waar achter een glasdeur de werkplaats was. Toen ik een jaar of acht was ging ik zelf eens op avontuur in die donkere hoeken en ontdekte een compleet poppenhuis. 

Het poppenhuis bleek van mijn moeder Catharina te zijn. Het is gemaakt door haar vader, Pieter Christoffel Jan Klaarhamer (1858-1929), die postbeambte was. Mijn moeder werd geboren in 1899; het huis dateert dus uit de eerste jaren van de nieuwe eeuw. Ik heb er na mijn ontdekking zelf ook mee gespeeld. Na de geboorte van mijn dochter in 1964 kreeg het huis bij ons een plek in de kinderkamer. Zij heeft er met buurmeisjes en vriendinnetjes veel mee gespeeld. 

Opa Pieter had het poppenhuis gemaakt naar “het huis van onze dokter aan de Overtoom 198”. Het is in 1877 ontworpen als woonhuis “voor den Heer C.C. Jaburg, Overtoom naast No. 196” en staat er nog steeds. Het pand telt twee verdiepingen, aan de straatkant zijn vier ramen. Er is een centrale gang met tochtportaal. Links zijn twee kamers achter elkaar, rechts ligt aan de straatzijde een spreekkamer. Het aanrecht in de keuken is op de bouwtekening voor het raam geplaatst, zo kon de gootsteenafvoer door de muur direct naar buiten in een put. Dat was bijzonder, want de andere huizen gooiden hun afvalwater nog gewoon in de Overtoomsevaart. Riolering kwam er pas in 1962.

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het juninummer van Ons Amsterdam, dat 7 juni verschijnt.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór woensdag 23 mei 16:00 uur!

 

Beeld: Privécollectie Roelof Siegers

 

Juninummer 2019
Delen: