Voorproefje Juninummer: Kunstenaar met apotheek: Oey Tjeng Sit (1927–1987)

Geen vijzels in de etalage van zijn apotheek of reclames voor bruistabletten. Wel hamerkoppen van gips, een juten postzak, proppen krantenpapier. Oey Tjeng Sit was apotheker én beeldend kunstenaar (of andersom). In het Jordaanbuurtje waar hij woonde, was hij gekend en geliefd om zijn luisterend oor.

“Johnny Jordaan was de keizer van de Jordaan, maar jouw vader, die Oey van de aptheek, dat was de koning van de Jordaan.” Jaren na het overlijden van zijn vader werd René Oey op straat aangesproken door een oude buurtgenote. Een spontaan eerbetoon aan een merkwaardige man, wiens klantenkring bestond uit geboren Jordanezen en grachtengordelbewoners. Van de kroegbaas van Café Nol en Johnny Jordaan zelf, tot kunstenaars als Drs. P, Donald Jones, Aat Veldhoen en de cellist Anner Bijlsma. Een goede klant was ook de Congregatie der Arme Zusters van het Goddelijk Kind, beter bekend als de Zusters van de Voorzienigheid, naar een tehuis voor verwaarloosde meisjes aan de Lauriergracht. Oey overleed in 1987, zeventig jaar oud, aan de gevolgen van een verkeersongeluk op de Nassaukade. ’s Avonds op de fiets na bioscoopbezoek werd hij in het donker geschept door een auto. De apotheek was toen al zeven jaar dicht.

Oey Tjeng Sit (de naam betekent ‘Solide Helder Geel’) kwam ter wereld in Purwokerto, een stad in Midden-Java, als vierde zoon van Oey Joe Wan (1870-1938), een Chinese immigrant, en de Javaanse Go Im Nio (1880-1952). Zijn vader was als gewiekst handelaar in tweedehandsauto-onderdelen redelijk welvarend. Geboren in het Chinese Drakenjaar (3 februari 1916–23 januari 1917) was Oey ontheven van de plicht om voor zijn ouders te zorgen en kon hij naar Nederland om te studeren. Hij voer in 1938 met het passagiersschip m.s. Sibajak van Java naar Nederland om in Leiden Farmacie te gaan studeren, maar het waren vooral de Europese cultuur en de moderne kunst die hem trokken.

 

Apotheek

Op last van de Duitse bezetter ging de Rijksuniversiteit Leiden eind 1940 dicht; in de zomer erna verhuisde Oey naar Amsterdam. De oorlogsomstandigheden vertraagden de studie, maar van begin af aan had studeren al niet Oey’s grootste interesse. Hij deed er uiteindelijk twintig jaar over en studeerde pas in 1958 aan de Universiteit van Amsterdam af. Bij het afsluitende praktijkexamen werd hij gematst. Een mengsel van vloeistoffen moest op een bunsenbrander snel heet worden gestookt. Oey zou gezakt zijn, ware het niet dat een amanuensis in het voorbijgaan zonder een woord het vuur hoogdraaide.

Nog hetzelfde jaar opende hij zijn apotheek op Prinsengracht 128.

 

Verder lezen? U vindt dit artikel in het komende juninummer.

Klik hier voor een voordelig jaarabonnement.

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Jordaan
Editie:
Juni
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Verhaal
Tijdperk:
1900-1950 1950-2000