Voorproefje juninummer: De vaste route van Simone van der Vlugt

Van Lange Niezel tot de Sint Anthoniebreestraat

Geen Amsterdamse familie vergaarde in de 17de eeuw zoveel macht en rijkdom als de Bickers. Simone van der Vlugt schreef een boek over de handel en wandel van het regentengeslacht. Ze nam ons mee door ‘hun’ Amsterdam. ‘Alleen de Bickers konden destijds zeggen dat ze echte Amsterdammers waren.’

Vrijdagmorgen klokslag elf uur. De Wallen worden schoongemaakt voor een nieuwe dag vol vertier en vermaak. Een agente neemt op de brug over de Oudezijds Achterburgwal op verzoek een foto van een groep Amerikaanse vrouwen. Op het terras van Café Emmelot zitten de eerste toeristen al aan het bier en de witte wijn. 
Simone van der Vlugt begint haar route in de Lange Niezel, waar op het huidige nummer 22 Gerrit Pietersz Bicker (1554-1604) en Aleida Andriesz Boelens (1557-1630) woonden. “Met dat huwelijk trouwden de Bickers in bij een van de rijkste en machtigste families van Amsterdam. Aleida was de dochter van Andries Boelens, die maar liefst vijftien keer tot burgemeester werd gekozen.” Hier woonden ze tot hun dood. “Er zit een 16de-eeuws figuurtje in de voorgevel gemetseld. Achter de moderne gevel bevindt zich het oorspronkelijke pand, met een houten zoldering in het voorhuis.”
Ze heeft geen complete familiegeschiedenis geschreven, maar er een paar belangrijke Bickers uitgelicht om het leven in het 16de- en 17de-eeuwse Amsterdam te schetsen. “Ik neem de lezer net als jou nu mee op sleeptouw de Warmoesstraat in, het Oudekerksplein over en de Sint Anthonisdijk op, langs de door uitgespoelde, geverfde wol verkleurde sloten. Die wandelingen zijn het raamwerk voor sfeerbeschrijvingen. Als je de geschiedenis een klein beetje inkleurt, voorkom je dat de lezers verdwalen in een woud vol dorre historische feiten.”

 

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het juninummer van Ons Amsterdam, dat 7 juni verschijnt.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór woensdag 23 mei 16:00 uur!

 

Beeld: Simone van der Vlugt, fotografie: Hans van den Boogaard

 

Juninummer 2019
Delen: