Voorproefje Januari/Februarinummer: Vegetarische wereldreizigers

Jongeren op zoek naar een ander bestaan in een nieuwe tijd

Jong en vol idealen waren ze. Ze rookten niet, ze dronken niet, ze waren tegen de dienstplicht, ze geloofden in een simpel leven. En ze trokken de wijde wereld in. Te voet, op de fiets. Geen cent op zak. Hun vertrekpunt was de Dam.

Op 10 augustus 1925 worden Abraham Mossel en zijn verloofde Hendrina Schweiger gefotografeerd op de Dam. Ze staan beiden met een fiets aan de hand – Bram heeft een aanhangwagentje met kampeerspullen – omringd door nieuwsgierig publiek. Jong en oud. Mannen met petten en strohoeden. Bram ziet eruit als de filmster Charlie Chaplin in zijn hoogtijdagen. Een zwarte krullenbol, een borstelsnor en een fiere oogopslag. Hendrina kijkt een tikje onwennig en serieus in de camera, alsof ze wil zeggen: uit de weg mensen, wij gaan ervandoor. En dat deden ze, door Nederland, België, Frankrijk en Spanje. Door wind, regen en subtropische warmte. De Dam is hun vertrekpunt. 

Abraham Mossel (1891-1944) was een jongeman met talent voor zowel tekenen als fotografie. Net als Hendrina (1901-1943) kwam hij uit een Joodse familie in Amsterdam, en net als zij had hij zich van het geloof van zijn voorouders afgekeerd. Beiden noemden zich socialist. Ze wilden al schrijvend en fotograferend voor krantentijdens hun reis door Europa de kost verdienen. 

Onderweg schreef Hendrina brieven naar vrienden en familie thuis, terwijl Bram werkte aan een manuscript over hun tocht, verluchtigd met schetsen in een licht ironische stijl over het Spaanse leven in de stad en op het platteland. De Amsterdammer drukte er zowel verbazing als verrukking mee uit, over een samenleving die toen nog door weinig buitenlanders bezocht werd. Hij kreeg het verhaal, Wat wij in Spanje beleefden, nooit gepubliceerd.

 

Verder lezen?

Het hele artikel staat in het januari/februarinummer van Ons Amsterdam

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee van Ons Amsterdam?
Meld je hier aan vóór donderdag 9 januari.

Profiteer van de introductieaanbieding!

Een abonnement op Ons Amsterdam is een geweldig kerstcadeau!

 

Beeld: Abraham Mossel en Hendrina Schweiger vertrekken van de Dam, 10 augustus 1925. Collectie Stadsarchief Amsterdam 

 

Wim Willems

Januari/Februarinummer 2020

Delen: