Voorproefje: Boek & Papierhandel J. Vlieger

Papierwinkel Vlieger is een begrip in Amsterdam. De stamvader begon zijn winkel in ‘kantoor-, school en teekenbehoeften’ in 1869. Vlieger was de eerste driekwart eeuw ook een grote uitgeverij van prentenboeken: ‘vliegertjes’. Sprookjes, sinterklaasboekjes, abc-boekjes, poppenverhalen, noem maar op.

Jan Vlieger is 25 wanneer hij de kantoorboekhandel van Herman Koster, Halvemaansteeg 9, overneemt. Hij werkt er dan al dertien jaar. Zijn eerste catalogus verschijnt ruim een jaar later in de herfst van 1870 en is tevens zijn debuut als uitgever. Hij heeft schooltassen, tekenmappen, sigarenkokers, “prachtvolle cartonnages”, pennen, potloden, kastpapier, “odeur sachets”, inkt, verf- en passerdozen in de aanbieding, en vooral ook “14.000!!! nieuwste, fraaiste en goedkoopste PRENTENBOEKEN”. Het gaat welgeteld om negen titels met een gemiddelde oplage van 1500 exemplaren, maar ‘14.000!!!’ klinkt nu eenmaal veel indrukwekkender.

Van uitgever Karel Hermanus Schadd in de Kalverstraat heeft hij een partij drukvellen uit Engeland overgenomen met fraaie kleurenprenten. Er bestaat een levendige internationale handel in beeldmateriaal, wat mogelijkheden biedt om goedkoop prentenboeken te produceren: een uitgever die kant en klare drukvellen koopt, hoeft alleen nog de Nederlandse tekst erin te laten drukken. Maar sommige kleurenlitho’s die Schadd op de kop heeft getikt, hebben voorgedrukte Engelse onderschriften, die in een Nederlandse uitgave moeten worden weggewerkt met een ontsierend zwart balkje. Vlieger brengt deze kneusjes met succes aan de man.

 

Verder lezen? U vindt dit artikel in ons aankomende septembernummer. 

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right

 

 

Beeld: Collectie Nederlands Tegelmuseum in Otterlo

Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Economie
Editie:
September
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Verhaal
Tijdperk:
1800-1900 1900-1950 1950-2000 Vanaf 2000