Voorproefje Aprilnummer: Markante Amsterdammer Adriaan Jaeggi (1963-2008)

Adriaan Jaeggi was (stads)dichter, columnist, journalist, trombonist, romancier, kok, entertainer, redacteur, vertaler, recensent en niet in de laatste plaats Amsterdammer (al was hij er niet geboren). Een levenskunstenaar.

“Wat hebben Groningen, Alkmaar, Hoorn, Zwolle, Dordrecht, Roermond, Middelburg, Antwerpen, wat heeft zelfs bloody Den Helder dat Amsterdam niet heeft? Een stadsdichter.” Zo begint een stuk dat Adriaan Jaeggi op 30 juni 2005 in Het Parool schrijft. “Niets is Amsterdamser: een door de gemeente bezoldigde poëtisch ambtenaar, die een jaar lang op geheel eigen wijze zijn/haar bek mag opentrekken over alles wat hem/haar zint en niet zint. Burgemeester, wethouders, wat treuzelt u? Voordat Almere ons vóór is: geef ons een stadsdichter!”

De stadsdichter komt er – en het is Jaeggi zelf, die op 25 januari 2006 wordt aangesteld. Opmerkelijk, want hij heeft op dat moment pas twee poëziebundels op zijn naam. In zijn rede bij de feestelijke gebeurtenis zegt hij dat de kans op een stadsdichter eerder verkeken leek, omdat de Amsterdamse Kunstraad er weinig in zag. “Gelukkig werken er op het gemeentehuis ook weleens mensen langs elkaar heen. Verstrooide, dichterlijke of anderszins eigenzinnige types, die niet van het advies van de Kunstraad op de hoogte waren, en die het daarom ook wel een goed idee vonden: een stadsdichter, en diezelfde mensen op het stadhuis hebben nog gevoel voor humor ook, want die zeiden: ‘Als jij het dan zo graag wilt, met je grote mond, doe jij het dan maar.’”

 

Meer lezen? 

U vindt dit artikel in het komende Aprilnummer

Klik hier voor een voordelig abonnement

 

Aprilnummer 2020

Ko van Geemert

Delen: