Voetbalthriller

Volewijckers - Elinkwijk 1961

Een wél erkend wonder is dat van Zuilen, 1961. Althans, in de ogen van voetballiefhebbers.

Op 28 juni van dat jaar wordt daar de ‘spannendste thriller uit de geschiedenis van het betaalde voetbal’ gespeeld: de Amsterdamse Volewijckers tegen het Utrechtse Elinkwijk. Inzet: een plaats in de eredivisie. De Amsterdammers hebben aan een gelijkspel genoeg, maar laten het afweten en staan 20 minuten voor tijd kansloos met 3-0 achter. Vijf minuten later: 4-1. En dan, het wonder. Eerst brengt spits Wout Schaft met twee doelpunten de spanning terug. Dan volgt in de laatste minuut een vrije trap. “Dirk de Ruiter plaatst die bal hoog voor het doel! En Boogaard heeft die bal in zijn bezit! En dat is… dat is… een DOELPUNT!!! De Volewijckers maakt in de allerlaatste minuut nog 4-4!” Aldus verslaggever Bert Pasterkamp, die via een speciale radioverbinding de wedstrijd van commentaar voorziet voor duizenden supporters die zich hebben verzameld op het Mosveld, de thuishaven van de Volewijckers in Amsterdam-Noord. De club heeft het op het nippertje gered.
Sportjournalist Zeger van Herwaarden schreef een mooie reconstructie van deze gedenkwaardige wedstrijd voor een nmummer van Hard Gras, dat geheel in het teken staat van de ‘Mosveld-baby’s’, zoals de jeugdige ploeg van de Volewijckers destijds liefkozend werd genoemd. Het is een tijdschrift geworden vol nostalgie over een club zonder kapsones. Het clubterrein lag midden in een woonwijk en als er gespeeld werd, wilde iedereen erbij zijn. Slimme omwonenden verdienden wat bij door bij belangrijke wedstrijden hun balkon te verhuren.
Hard Gras. Voetbaltijdschrift voor lezers 35, L.J. Veen juni 2003

Machiel Bosman -September 2003

Foto: Sportpark Buiksloterbanne op te heffen hoofdveld e.a. van Volewijckers op Mosveld; horizon: huizen zelfde hoofdadres met de nrs. 2 ca.) t/m 44 (vrnl.)

Beeldbank Stradsarchief Amsterdam

Delen:

Buurten:
Noord
Dossiers:
Sport

Gerelateerd

29 mei 1944. Volewijckers worden landskampioen
29 mei 1944. Volewijckers worden landskampioen
Actueel 29 mei 2020
Amsterdamse speelplaatsen
Amsterdamse speelplaatsen
Herinneringen 1 april 1999