Vernieuwbouwen bij de Amsterdamse Ruyschstraat

Op 18 juni 1862 kreeg Samuel Sarphati concessie voor de aanleg van "stadskwartieren, beide voorzien van stadsparken" aan weerszijden van de Amstel, ten zuiden van de Hogesluis.

Zijn plan voor villa's en herenhuizen aan de Weesperzijde ging niet door, maar de ontwikkeling van het gebied achter koffiehuis De IJsbreker (met biljart en schiet- en kegelbanen) was niet meer te stuiten.

Negen burgers en zakenlieden verschaften in 1881 NV Bouwmaatschappij De IJsbreker een werkkapitaal van f 603.000, en in hoog tempo verrezen naar een plan van architect A.L. van Gendt nieuwe straten. Die kregen namen van pro­minente wetenschappers als Frederik Ruysch en Jan Swammerdam.
 

De gevels houden of krijgen hun oorspronkelijke staat, maar de interieurs worden gesloopt

Het plein op de kruising van de Ruysch- en de Swammerdamstraat werd min of meer cirkelvormig, dankzij de afgeschuinde gevels van de vier hoekpanden. In die panden kwamen winkels, met omheinde voortuinen. Midden op het plein stond een gaslantaarn met fontein en d.rinl<bakken voor paarden - een eis van de gemeente. De Ruyschstraat werd een laan met een middenberm en eiken.

De twee winkels op nummer 14 en 16 werden ontworpen door H.G. Jansen, de woningen Ruyschstraat 18 en 20 door Adriaan Teunissen van Manen. (Die ontwierp ook de twee winkels aan de oneven zijde; zijn monogram TvM prijkt nog boven de middenvensters.)

De winkels van Jansen, Ruyschsn·aat 18 en 20, de oneven nummers (op één pand na) van de Swammerdamstraat russen Ruysch- en Blasiusstraat, alsmede drie aanpalende panden in de Blasiusstraat worden vernieuwbouwd, zoals dat in jargon heet.

De gevels houden of krijgen hun oorspronkelijke staat, maar de interieurs worden gesloopt. De woningen worden verticaal samengevoegd tot elf maisonnettes en drie hoekwoningen, in prijs variërend van drie tot zes ton.

De jury Voorbeeldplannen Woningkwaliteit Gemeente Amsterdam heeft dit plan tot het Voorbeeldplan Herstructurering gekozen. Deze aanpak geldt voor de hele buurt.

Banner foto: Google Streetview

Delen:

Buurten:
Zuid
Dossiers:
Architectuur
Editie:
Juni
Jaargang:
1999 51
Rubriek:
Archief
Tijdperk:
1950-2000