Veertig kinderen onbeschermd

Joodse baby’s, zuigelingen, peuters en kinderen hadden een grotere overlevingskans dan ouderen als er een eerste stap was gezet: onderduiken of bij elkaar blijven en in een kamp de eerste selectie overleven. Van de 52 ‘Unbekannte Kinder’ die in september 1944 vanuit Westerbork vertrokken, kwam er slechts één om.

Dat geldt ook voor de groep die Bettine Siertsema beschrijft. Hun ouders waren voorlopig ‘gesperrt’ omdat de Nazi’s plannen hadden voor het opzetten van een eigen diamantindustrie en daar hadden ze de Joodse specialisten hard nodig. De Joodse betrokkenen hadden een groot voordeel: uitstel en geen Auschwitz en Sobibor, maar Bergen-Belsen, een ‘beter’ kamp. Ze werden begin december 1944 toch weggevoerd naar andere kampen, waar velen de dood vonden. De meer dan veertig kinderen bleven onbeschermd achter. Zij zouden zijn omgekomen als niet een Joodse vrouw uit Polen hen er doorheen had gesleept. ‘Schwester Luba’, ‘de Engel van Bergen-Belsen’, zou in 1995 op een reünie in Amsterdam ‘haar’ kinderen weer terugzien (Ons Amsterdam, april 2020).

Met behulp van oude video-interviews en nieuwe interviews schetst de auteur een veelzijdig beeld van de tijd de vreselijke maanden in Bergen-Belsen, maar ook van de tijd ervoor en erna. Ze schroomt niet tegenstrijdige verhalen op te nemen en het hoofdstuk ‘De complexiteit van de herinnering’ moet door alle oral history fans in de oren worden geknoopt.

DAVID BARNOUW

 

DIAMANTKINDEREN

Amsterdamse Diamantjoden en de Holocaust

- Bettine Siertsema

- Verbum

- ISBN 9789493028340

- 224 blz.

- € 24,50

 

Juninummer 2020

Delen:

Editie:
Juni
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Recensie Verschenen
Tijdperk:
1900-1950