Van het Houten Stadion naar de Johan Cruijff Arena: de stadions van de Klassieker
Op 9 oktober 1921 was de eerste officiële wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. In die eeuw heeft de rivaliteit tussen de twee clubs grote invloed gehad op het Nederlandse voetbal - en ook op de stadions.
De beroemdste voetbalwedstrijd van Nederland bestaat honderd jaar. De wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord vatten we inmiddels samen als De Klassieker, een term die sinds een jaar of dertig gangbaar is. Een wedstrijd met een eigen naam – alleen dát zegt al genoeg.
In die honderd jaar werd de belangstelling voor deze wedstrijden steeds groter. Dat zorgde regelmatig voor grote problemen in de stadions, met chaotische taferelen, ingestorte tribunes en zelfs twee fragmentatiebommen. Het Nederlandse voetbal moest op zoek naar oplossingen om de veiligheid te verbeteren. Houten stadions veranderden daardoor in de moderne gebouwen van onze tijd.
In 1921 was Feyenoord gepromoveerd naar de Eerste Klasse, en moest dus tegen het Amsterdamse Ajax uitkomen. De eerste ontmoeting was in Rotterdam, in het stadion uit 1917 aan de Kromme Zandweg (uitslag: 2-2). Op de eerste overdekte tribune was nog maar plaats voor 300 mensen. Achter één van de doelen stond een jongenstribune met 700 plaatsen. Dat was volstrekt ontoereikend om de massa’s te herbergen als Ajax op bezoek kwam. De eerste keer trok al meteen 10.000 toeschouwers, een gigantisch aantal, en dan waren die mensen ook nog eens zeer opgewonden vanwege het Amsterdamse spel. De verwensingen vlogen over het veld. Ook het clubblad ‘De Feijenoorder’ vond het spel van Ajax veel te ruw. ‘Toch stemt het prettig dat onze jongens zich daardoor niet tot ander spel hebben laten verleiden.’
Ajax speelde in 1921 in het Houten Stadion in de Watergraafsmeer, nu het Christiaan Huygensplein. Toen de club daar in 1907 begon, waren er amper faciliteiten, maar daarna was dit onderkomen snel meegegroeid met het succes van de club.
Verder lezen? U vindt dit artikel in ons komende juninummer.
Abonnees ontvangen dit nummer begin juli.
Nog geen abonnee? Neem vóór vrijdag 18 juni 16:00 u. een abonnement, dan mis je dit nummer niet!
Beeld: Opening Stadion de Meer, Collectie Stadsarchief Amsterdam
Jurryt van de Vooren
Juli/Augustus 2021
Delen: