Toen ik dat machtig hulpmiddel zag

Over het Amsterdamse politiewerk

Aan een houten knaapje waarop "A.F. de Boer, Bloemgracht 77, Amsterdam" te lezen valt, hangt een gestreepte herenpantalon. Op de pijp zijn vier cirkeltjes en vier pijltjes zichtbaar. Een saaie, maar tegelijk ook intrigerende foto. Waarom is deze broek gefotografeerd en wat betekenen die cirkeltjes en pijltjes? Bloedspatten?
 

De foto werd kort geleden. na meer dan een halve eeuw, ontdekt in het fotoarchief van de Amsterdamse politie. Talloze logboeken, albums en lantaarnplaatjes van de fotografische dienst van de politie zijn in oktober 1994 overgebracht naar het Gemeentearchief.
 

Al eerder had een politiefotograafhistoricus Martin Harlaar geattenteerd op de honderden oude doosjes met glasnegatieven

Sindsdien bestudeert Harlaar, inmiddels bijgestaan door de historici Jan Pieter Koster, Anne Roos en Richard Hengeveld, de ontwikkeling van de fotografie bij de Amsterdamse politie sedert politie-inspecteur C. Batelt zich in 1883 sterk maakte voor de toepassing van "dat machtig hulpmiddel".
 

De politie collectie bevat beslist niet alleen foto's van misdrijven en ongelukken. Ook niet-justitiële  onderwerpen als koninklijke bezoeken en jubilea binnen het politiekorps werden op de gevoelige plaat vastgelegd. Het decor wordt gevormd door de straten van Amsterdam, maar ook door doodgewone  keukens. woon- en slaapkamers. waar nooit zou zijn gefotografeerd als er niet iets dramatisch was gebeurd.

Lees hier het complete artikel als PDF

Delen:

Buurten:
Centrum Jordaan Noord Oost West Zuid
Dossiers:
Politiek
Editie:
Januari
Jaargang:
1998 50
Tijdperk:
1900-1950 1950-2000
Rubriek:
Verhaal

Gerelateerd

De Stem des Volks
De Stem des Volks
Verhaal 1 januari 1998