Nummer 6: juni 2011

06_2011-cover-145x212

Prijs € 6,-- Uitverkocht


Juni 2011

Op het omslag: De Zuiderkerkstoren eind april 2011

In houd:

Parachute niet goed? Geld terug!
Loe Lap: wie kende hem niet in de jaren zestig en zeventig? Van de geinige reclames en publiciteitsstunts voor zijn dumpwinkel in de Reguliersbreestraat, waar de pukkels en Afghaanse jassen niet aan te slepen waren. Van zijn hilarische optredens bij Mies Bouwman en Willem Duys. De dood van zijn in Sobibor en zijn broer in Auschwitz droeg hij in stil verdriet met zich mee.

De ontdekking van Rembrandt
Na de Belgische afscheiding in 1839 zat Nederland ineens zonder nationale schilder. Rubens was immers met terugwerkende kracht Belg geworden. Zijn plaats werd ingenomen door een schilder wiens naam later wereldfaam zou krijgen: Rembrandt van Rijn. Dit jaar bestaat het aan hem gewijde Rembrandthuis 100 jaar.

De mooiste brug van Amsterdam
De bewoners van de pas aangelegde Jacob van Lennepbuurt konden eind 19de eeuw alleen met de pont naar de scholen en kantoren in de binnenstad. Hun aanhoudende klachten hadden resultaat: ze kregen de Koekjesbrug. Volgens Martin Bril de mooiste brug van Amsterdam.

Met Herman Beliën naar New York
Nieuw-Amsterdam werd al snel New York. Maar sporen van de allereerste pioniers zijn er nog altijd te vinden. Als je ernaar op zoek gaat, tenminste. Speciaal voor lezers van Ons Amsterdam stelde historicus Herman Beliën een reis naar New York samen. Het thema: de Nederlandse wortels van de stad. Wij bieden vast een voorproefje.

En verder:

- Hier gebeurde het: Diaconie weeshuis
- De vaste route met Charlotte Mutsaers
- Dubbelfocus: Rijksverzekeringsbank
- Beelden met een verhaal: Multatuli