Nummer 5: Mei 2011

052011_OAM_05_2011-cover-145x212

Prijs € 6,- Bestel


OP HET OMSLAG: Actrice Monic Hendrikx speelde de moeder van Kees de jongen (‘moe’) in de gelijknamige film naar het boek van Theo Thijssen. Opname voor de deur van het woonhuis in de Eerste Leliedswarsstraat (nu Theo Thijssen Museum).

Filmen in Amsterdam
Vroeger haalde je als filmmaker gewoon een vergunning bij de VVV en kon je overal terecht. (hoewel je op de Wallen risico liep op een nat pak).
Maar sinds Amsterdam beseft hoe mooi ze is, is films draaien er een stuk lastiger. Tenzij je een zak met geld meeneemt, natuurlijk. Matthijs van Heijningen en Jeroen Krabbé weten er alles van.

Het geheimzinnige Amsterdam van Bordewijk
Zijn bekendste boeken spelen in Rotterdam, maar Amsterdam was de lievelingsstad van schrijver F. Bordewijk. Voor zijn geheimzinnige verhalen was de oude binnenstad met zijn "magere gevels" en "poelige grachten" een ideaal decor, waar hij soms wel aan sleutelde.
Zo toverde hij een "Toevlucht voor behoeftigen" aan de Passeerdersgracht om tot het "Rood Paleis" een bordeel dat veel weg had van het vagevuur.

Verrassingen in het Science Park
De koeien en de paarden, die ene potloodventer en de zespotige kikker. Ze bestaan alleen nog in de vele verhalen over deze winderige uithoek in het noordoosten van de Watergraafsmeer. Science Park heet het hier nu. Met de nationale supercomputer, het op vier na grootste internetknooppunt ter wereld, heel veel bètabollebozen én, jawel, de oude Anna Hoeve. Wandelt u mee?

Economische criminaliteit 1940-1945
Op 5 mei 1944 verscheen er in een Amsterdamse krant een artikel van politiepresident Henri van Hilten. De teneur: zwarthandel, diefstallen, berovingen en plunderingen nemen zo explosief toe dat alleen keihard optreden het tij kan keren. Niet alleen het gewone boevengilde ontdook de wet, heel Amsterdam deed mee. Zeker ook oom agent. Onder druk van de oorlog vervaagden de grenzen.

-Weekendje weg naar 17de eeuws Amsterdam
Lekker weg in eigen hoofd? Ons Amsterdam-medewerkers Maarten Hell en Emma Los schreven een handige reisgids voor 17de-eeuws Amsterdam. Wij trakteren u op een voorpublicatie. U kunt het boek ook alvast bestellen.