September 2011

092011-cover-145x212

Prijs €6,- Bestel:


Op het omslag: Larissa Lezhnina en Alexander Zhembrovsky, eerste en tweede solist bij het Nationale Ballet, dansten bij de opening van de Hermitage op 19 juni 2009 de première van het duet Waterfront van Hans van Manen (op Schilderijen van een tentoonstelling van Modest Moessorgski).

Inhoud:

50 jaar Het Nationale Ballet
In september 1961 was in de Stadsschouwburg de eerste opvoering van Het Nationale Ballet te zien, onder leiding van de legendarische Sonia Gaskell. Vele hoogtepunten volgden en een aantal ‘scènes’ uit die halve eeuw lichten we eruit. Ook om te laten zien wat er nu door de aangekondigde bezuinigingen verloren dreigt te gaan…

Vredenburgh en het Rottenest
Eén van de tientallen monumenten die op 11 en 12 september (Open Monumentendagen) zijn te bewonderen is het huis Vredenburgh op de Wallen. Nou ja, eigenlijk is het een samenklontering van vier of vijf afzonderlijke middeleeuwse huizen. Vredenburgh was onder meer bierbrouwerij, herberg en oudevrouwenhuis, voordat krakers er woningen, een dansstudio en een theaterstudio van maakten. Midden in een rauw buurtje, dat vroeger met reden bekend stond als het Rottenest (Rattennest).

De eerste standbeelden van Amsterdam
De allereerste standbeelden in de hoofdstad waren die van Rembrandt (1852), Vondel (1867) en Thorbecke (1876), en in al die gevallen speelde rivaliteit een rol. Daarna kwam er in de binnenstad driekwart eeuw lang niks bij. Pas na de Tweede Wereldoorlog ging het razendsnel.

Verkeerd geloof
Als je in de 16de, 17de en 18de eeuw echt wilde meetellen in de stad, moest je hetzelfde geloof belijden als de machthebbers. En dat wisselde radical in 1578. Maar wie koppig toch iets anders geloofde, werd daarmee bepaald nog niet meteen een paria, leert de geschiedenis van de oorspronkelijk Zuid-Nederlandse immigrantenfamilie Wuijtiers.

Mister Arcam
Het Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam), tentoonstellings- en debatcentrum over de Amsterdamse bouwkunst, bestaat 25 jaar. Drijvende kracht was en is Maarten Kloos, die overigens ook heel aardig cello speelt. In de serie ‘Markante Amsterdammers’ stellen we hem aan u voor.

Een woud van molens
Eind 19de eeuw stonden er aan de toenmalige stadsrand nog een stuk of 100 molens, vooral houtzaagmolens. Nu dreigt de allerlaatste zaagmolen, De Otter aan de Kostverlorenvaart, uit de stad te verdwijnen. Hoe is het zo ver gekomen?

En verder:
-De Vaste Route met Humberto Tan
-Hier gebeurde het: Schoonzusje maakte Mozart populair
-Dubbelfocus: Cornelis Vreedenburgh