Taaij taaij en biesjesdeeg

Op Sint Nicolaasavond, 5 december 1807, kwam Christiaan Andriessen (1775-1846) dit kraampje met “taaij taaij en biesjesdeeg” tegen op de Dam. Wat taaitaai is weet iedereen, maar wat was biesjesdeeg?

Het zal om speculaas zijn gegaan. Volgens een bakboek uit 1753 maakte je het van suiker, tarwemeel, boter, amandelmeel, eieren en kaneel. Vervolgens ‘prentte’ je de koek en bakte deze op een beboterde bakplaat. Het deeg werd oorspronkelijk in de vorm van beestjes gebakken, vandaar de naam ‘biesjes’. En dat zou weer verwijzen naar de dierenoffers van de Germanen. Johannes van Dam schreef in 2009 een smakelijk verhaal over die heidense oorsprong van de Sinterklaaslekkernijen. Opvallend genoeg noemt hij het biesjesdeeg niet, maar het zou naadloos in zijn betoog hebben gepast.

Beeld: Collectie Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Buurten:
Centrum
Rubriek:
Actueel

Gerelateerd

Koppertjesmaandag: de leprozen vormen een ‘eigenaardige optogt’
Koppertjesmaandag: de leprozen vormen een ‘eigenaardige optogt’
Actueel 10 januari 2022
De kerstboom op de Dam
De kerstboom op de Dam
Actueel 25 december 2021
1000ste Stolpersteine in Amsterdam
1000ste Stolpersteine in Amsterdam
Actueel 17 december 2021