Straks in ons meinummer:

Cover mei 2015‘Shaffy, het theater waar alles kan’


Van eind jaren zestig tot diep in de jaren tachtig was het Shaffy Theater in CPN-hoofdkwartier Felix Meritis het middelpunt van alternatief artistiek Amsterdam. Neerlands Hoop werd er groot, Hauser Orkater en vele anderen. Werkelijk alles was mogelijk en het publiek stroomde toe. Al was het maar om gezien te worden.


Nog geen abonnee? Neem vóór 16 april 16.00 u. een abonnement, dan krijgt u dit nummer thuis. [http://www.onsamsterdam.nl/spectaculaire-aanbieding]


 


De voorloper van Madame Tussauds


Nederlands eerste wassenbeeldenmuseum het Panopticum opende op 17 juli 1882 in de Amstelstraat. Vooral het griezelkabinet was populair. In september, als de toegangsprijzen tijdelijk gehalveerd waren, kwamen Jordanese gezinnen massaal naar ‘’t Pan’ voor hun jaarlijkse uitstapje.


De laatste bewoners van het Burgerweeshuis


Waar zich nu het Amsterdam Museum bevindt, was tot 1960 het Burgerweeshuis gevestigd. Gesprekken met oud-bewoners en oud-leidsters geven een indringend beeld van het dagelijks leven van al die kinderen, die het tijdelijk of voorgoed zonder hun ouders moesten stellen.Artis-boegbeeld Frits Portielje


Artis kon zich geen beter boegbeeld wensen dan Frits Portielje (1886 - 1965). De dieren, die hij graag in hun eigen taal toesprak, waren dol op hem, zelfs koning Leeuw kwam kopjes geven. Ook mensen wond hij moeiteloos om zijn vinger. Zo verlengde koningin Wilhelmina gewillig haar bezoek om kennis te maken met de wisenten.


Weg met het gebroken geweertje


Wie denkt dat voor de oorlog alle sociaaldemocraten met een gebroken geweertje op hun revers liepen, heeft het mis. Onder partijleider Koos Vorrink, zelf oud-officier, werd in 1939 het Rode Vendel opgericht. Een Amsterdamse burgerwacht die tijdens de Duitse inval voortvarend politietaken op zich nam.


En verder


3 In beeld


5 Column Felix Rottenberg


6 Stadsnieuws


12 50 & 25jaar geleden


20 Hier gebeurde het: maffiamoord 1975


28 Vaste route: Maureen van der Pligt


30 Stem uit het verleden: Piet Römer


43 Mijn Amsterdam


44 Verschenen


45 Komt dat zien


46 Puntjes op de i


47 Colofon


Dit nummer verschijnt vrijdag 1 mei. Nog geen abonnee? Neem vóór donderdag 16 april, 16.00 u. een abonnement, dan krijgt u dit nummer thuis!


Profiteer van de speciale aanbieding 


           


Wilt u iemand verblijden met een cadeauabonnement? Doe dat vóór donderdag 16 april, 16.00 u. dan krijgt de gelukkige ontvanger dit nummer thuis.

Delen: