Sport in het nieuws: de primeur

Wie was de eerste sportjournalist van Nederland?

Over die vraag bestaat veel verwarring, betoogt sporthistoricus Jurryt van de Vooren in NRC Handelsblad van 19 april. Algemeen geldt John Coucke, die in 1902 begon bij De Telegraaf en later directeur werd van het stadion in Amsterdam, als de eerste sportjournalist bij een krant. Maar wat blijkt? Volgens een bericht in het Algemeen Handelsblad van 1938 deed J.C. Schröder al vier jaar eerder voor De Telegraaf verslag van het sportnieuws.

En ook Schröder was de eerste niet, meent Van de Vooren, die een artikel uit 1923 aanhaalt waarin deze als opvolger van ene Abspoel wordt opgevoerd. Over hem is verder niets bekend, maar ere wie ere toekomt: het lijkt erop dat Abspoel aanspraak mag maken op Couckes plek in de geschiedenis.

Van de Vooren pakt meteen nog een ander misverstand bij de horens: dat Han Hollander in 1928 de eerste was die voor de radio verslag deed van een voetbalwedstrijd (Nederland-België). Het is een mythe, aldus Van de Vooren. Een jaar eerder al, op 12 juni 1937, leverde de latere Avro-directeur Willem Vogt commentaar bij de wedstrijd Denemarken-Nederland. Waarom hij zich daarbij bediende van een mengelmoes van Deens, Fries en Neder-Duits blijft overigens een raadsel. De wedstrijd eindigde in 1-1.

BRON: NRC HANDELSBLAD, 19-04-2003

Foto: Han Hollander (1886-1943) - Radio-Sportverslaggever bij de Algemene Vereniging Radio-Omroep (A.V.R.O.). Op de foto rechts.

Beeldbank Stadsarchief Amsterdam . /  Vereenigde Fotobureaux N.V.

Delen:

Dossiers:
Sport
Tijdperk:
1900-1950

Gerelateerd

Kunstrijden. In de ban van de Axel en Rittberger
Kunstrijden. In de ban van de Axel en Rittberger
Verhaal 1 maart 2022
Iconische hardloopwedstrijd
Iconische hardloopwedstrijd
Recensie 15 februari 2022
De mooiste muziek is die van de dobber
De mooiste muziek is die van de dobber
Markante Amsterdammers 1 december 2021