Sinterklaas en het Damrak

​​​​​​​Een glaasje port voor de Sint

Sinds 1934 maakt Sint-Nicolaas zijn officiële intocht in de stad waarvan hij in de Middeleeuwen tot schutspatroon is verheven. Na aankomst met de stoomboot Alicante rijdt Sinterklaas via het Damrak de stad in, toegejuicht door duizenden kinderen.

Het was journalist David Kouwenaar die het Initiatief Comité Amsterdam warm wist te maken om in de kille crisisjaren de Sint een glorieuze ontvangst te bereiden. Dat comité was twee jaar eerder opgericht door huisarts Maup de Hartogh om door middel van het organiseren van evenementen de stad te verlevendigen.

Topacteur Eduard Verkade kwam die eerste keer getabberd en gemijterd te paard over het Damrak onder het gebeier van de klokken van de Sint Nicolaaskerk. Bij Bodega Oporto kreeg hij namens de Spaanse consul een glas port aangeboden en op de hoek met de Dam stopte hij om een krans te hangen om de 16de-eeuwse gevelsteen waarop hijzelf was afgebeeld. Sint zelf was ontroerd door deze ‘blijde incomste’, zei hij tegen de burgemeester, en was geraakt door de saluutschoten – in figuurlijke zin dan.

Een traditie was geboren. Het enthousiasme is hetzelfde gebleven, de intocht zelf heeft wel wat wijzigingen ondergaan. Zo stopt de kindervriend vanaf 1990 niet meer om een glaasje port te drinken, die na het verdwijnen van de bodega begin jaren zestig werd aangeboden door buurman De Roode Leeuw.

Een jaar later gaf Sint op uitnodiging van burgemeester Ed van Thijn zijn zegen aan de herprofilering van het Damrak. Al kon niet iedereen zijn bewondering voor het nieuwe straatmeubilair delen, de feestvreugde over de komst van de goedheiligman was er niet minder om.

 

Beeld: Intocht Sinterklaas op het Damrak, 1955. Collectie Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Kunst en Cultuur
Editie:
December
Jaargang:
2013 65
Tijdperk:
1900-1950 1950-2000