Septembernummer 2021

De Amsterdamse jaren van Audrey Hepburn

MAUD GOULOOZE-MÜLLER

Toen Audrey Hepburn in 1954 naar Amsterdam kwam voor de première van de film Sabrina in Tuschinski, stond de stad op z’n kop. Hepburn was een wereldster, het jaar daarvoor had ze voor haar eerste film, Roman Holiday¸ een BAFTA, een Golden Globe én een Oscar gekregen. Maar sterallures had ze niet. Tijdens het interview voorafgaand aan de filmvertoning, ging ze uitgebreid in op haar Amsterdamse jaren, die begonnen op 31 oktober 1945. Terwijl haar moeder, een baronesse, in hun levensonderhoud probeerde te voorzien als schoonmaakster en kok, volgde Audrey balletlessen bij Sonia Gaskell, die net de studio van Albert Mol had overgenomen.

De laatste explicateur van Amsterdam

MARTIN MAAS

Vóór de komst van de geluidsfilm hadden alle bioscopen een explicateur in dienst. Alleen al in Amsterdam waren er zo’n dertig. Zij moesten de stomme beelden tot leven brengen. Ze waren goed in hun vak als ze de lach wisten te versterken en de tranen rijkelijker lieten vloeien. Max Nabarro, die stamde uit een oud Joods-Portugees geslacht, was een kei in zijn vak. Bioscoopbezoekers kwamen voor hem, niet voor de film. Een inkijkje in een verloren gegane wereld.

De Allerheiligenvloed van 1570

JEANNETTE VAN DER STELT & KOEN KLEIJN

Op de eerste dag van november 1570 – Allerheiligen – stak er een storm op uit het noordwesten “met zoo fel een bulderen [...] dat weenigh dyken oft sluyzen, daar men zich teeghens zulk geweldt meê waapent, den stoot konden uitstaan”. Met een stormvloedhoogte van vier meter boven NAP was deze Allerheiligenvloed de hoogste aller tijden in Nederland. De watersnoodramp van 1953 bleef daar met 3,75 meter boven NAP nog ruim onder. De schade was enorm. Heel Amstelland stond onder water, en ook bij Schellingwoude brak de dijk door, mede omdat een deel ervan was afgegraven voor een schans tegen de Spanjaarden.

De Vrije Religieuse Tempel op het Daniël Willinkplein

KOEN KLEIJN

Karel Hendrik Noest jr. had een droom: de bouw van een tempel waar alle nieuwe religies van zijn tijd een plaats in zouden vinden. Alles was in kannen en kruiken: een prachtig ontwerp van architect Gerrit-Jan Rutgers met een koepel én een toren, positieve verhalen in de dagbladen en een mooi kavel op de hoek van de Banstraat en de J.J. Viottastraat. Nu alleen de financiering nog.

De vergeten architect van Tuschinski

HENK VAN GELDER

Toen op 28 oktober 1921 het feeërieke bioscooppaleis Tuschinski de deuren opende, bedankte Abraham Tuschinski iedereen die had meegewerkt aan de totstandkoming van zijn levenswerk. Iedereen was erbij: technici, decorateurs, tegelbakkers, interieurverzorgers, ontwerpers, muurschilders – behalve Hijman Louis de Jong, de man die bouwtekeningen had gemaakt en de onderhandelingen had gevoerd over de grondaankoop. Waar was hij gebleven?

En verder:

  • Column Felix Rottenberg
  • 50 & 25 jaar geleden
  • Inwijding gebouw de Volkskrant
  • Huiselijk geweld tegen remonstrantse ‘costerinne’
  • Hennie Koopman noemt zich ‘jager en verzamelaar’
  • Column Guus Luijters
  • Verschenen
  • Puntjes op de i

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Editie:
September
Jaargang:
Rubriek:
Inhoud

Gerelateerd

De eerste Ons Amsterdam Podcasts!
De eerste Ons Amsterdam Podcasts!
Inhoud 8 september 2021