Septembernummer 2020

 

TWEEDE WERELDOORLOG

Meestervervalser Han van Meegeren – het ware verhaal

door Koen Kleijn

Han van Meegeren verdiende miljoenen met de verkoop van valse Vermeers. Met het geld bouwde hij in Amsterdam een klein koninkrijk van onroerend goed. De koop van Keizersgracht 321 leidde tot zijn val. Maar ook na zijn arrestatie, op 25 mei 1945, bleef Van Meegeren een mythomaan. Zo beweerde hij dat miskenning zijn drijfveer was, en dat hij, door een vervalste Vermeer aan Goering te verkopen, een verzetsdaad had gepleegd. Tijd voor het ware verhaal.

 

 Han van Meegeren, fotograaf Koos Raucamp, Anefo

 

WEESPERZIJDE, JAREN ‘20

‘Het beestwijf uit de Over-Amstelstraat’

door Peter-Paul de Baar

In september 1920 vindt de Amsterdamse politie na een melding een verwaarloosde 19-jarige jongen in het alkoof van een woning in de Over-Amstelstraat. Hij wordt daar opgesloten gehouden door zijn moeder, die door de schandaalpers al snel wordt weggezet als ‘het beestwijf uit de Over-Amstelstraat’.

Fotograaf Henk Thomas. Overamstelstraat, hoek Weesperzijde met café Hesp. Nummer 10 is het pand met de donkere gevel.

 

AMSTERDAMSE BEDRIJVEN

Boek & papierhandel J. Vlieger

door Dirk J. Tang & Sytze van der Veen

Papierwinkel Vlieger is een begrip in Amsterdam. De stamvader begon zijn winkel in ‘kantoor-, school en teekenbehoeften’ in 1869. Vlieger was de eerste driekwart eeuw ook een grote en succesvolle uitgeverij van prentenboeken: ‘vliegertjes’. Sprookjes, sinterklaasboekjes, abc-boekjes, poppenverhalen, noem maar op. De geschiedenis van een Amsterdams icoon.

 

EILANDSKERK, BICKERSGRACHT

De dichtende dominee

door Peter Janzen

Nu is hij vrijwel vergeten, maar in de tweede helft van de 19e eeuw was de Amsterdamse dominee-dichter J.J.L. ten Kate, die preekte in de Eilandskerk aan de Bickersgracht, een grootheid. Zelfs Vincent van Gogh had lovende woorden over voor zijn preken, die hem deden denken aan die van zijn vader.

Collectie: Rijksmuseum

AMSTERDAM IN DE 19E EEUW

Veldslag bij café Zincken

door Koen Kleijn

Weduwe Eva Zincken liet in 1884 een schitterend café bouwen aan het IJ, pal naast het nieuwe Centraal Station. Een belvédère met uitzicht over het water, concerten elke avond. De zaak bloeide – tot ze in 1885 de zaal verhuurde voor een vergadering van ‘socialisten’. De politie greep ongenadig hard in, met sabel en wapenstok. Een nationale rel was geboren.

Collectie Stadsarchief Amsterdam
 

 

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Editie:
September
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Inhoud