Septembernummer 2019

In dit nummer

In dit nummer onder meer:

Een geruchtmakende 18de-eeuwse rechtszaak rond seksueel geweld

Mark Ponte

Seksueel geweld was in 18de-eeuws Amsterdam aan de orde van de dag. Vooral vrouwen in een kwetsbare positie liepen het risico. Dienstmeisjes, bij voorbeeld, vaak arme migranten. De meeste zaken kwamen niet voor het gerecht. Wel de gewelddadige dronkenmansescapades van Willem Boreel in september 1761. De slachtoffers legden een verklaring af bij notaris Hendrik Daniel van Hoorn.

 

Opkomst, bloei en neergang van de theaterfirma Van Lier

Frits Slicht

Het Grand Théâtre van Abraham van Lier in de Amstelstraat was naast de Stadsschouwburg aan het Leidseplein de belangrijkste schouwburg van de stad. Het liep van meet af aan als een trein. Hoogtepunt was de komst van Sarah Bernhardt. Abrahams drie zoons zetten het theater voort, maar wat begon met komedie, eindigde in drama. 

 

De grandioze mislukking van de Nederlandsche Scheeps Rederij

Cor Scholten

Het nieuws gaat als een lopend vuurtje rond onder Amsterdamse kooplieden. Er valt weer veel geld te verdienen met de handel op de Oost! Oude VOC-tijden gaan herleven onder de hoede van de nieuwe Nederlandsche Handel-Maatschappij! Ook verzekeraar Piet Ameshoff en zijn vrienden ruiken hun kans. Ze beginnen een rederij. Al snel zijn ze de grootste.

 

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

 

Zuil aan het Zwanenplein: de Bethlehemkerk

Coen Marinus

Koningin Wilhelmina prees de intieme soberheid van de Bethlehemkerk bij de opening in 1924. Ze schonk ook een kanselbijbel. Na de sluiting in 1993 werd het godshuis verkocht aan een louche vastgoedhandelaar. Slechts 68 jaar functioneerde de hervormde kerk aan het Zwanenplein. Nu zit er een befaamde muziekstudio.

 

Hoe Krasnapolsky er na de bevrijding weer bovenop kwam

Margriet de Roever

Krasnapolsky was er in 1951 als de kippen bij toen er Marshall-guldens vrijkwamen voor herstel van hotelaccommodatie in Amsterdam. Op 6 mei 1952 kon burgemeester Arnold d’Ailly de nieuwe vleugel aan de Dam openen. Laat de toeristen nu maar komen!

 

De griezelige gaven van telepaat Eugène de Rubini

Jaap Bos en Friso Hoeneveld

Een eeuw geleden was Amsterdam in de ban van ‘de man met het zesde zintuig’. De Oost-Europese telepaat Eugène de Rubini trok volle zalen. Slaapdronken wankelde het medium over het podium, nauwlettend in de gaten gehouden door wetenschappers en journalisten die zijn geheim probeerden te ontrafelen.  

 

Cor du Buy en Bert Onnes: twee tafeltennisiconen

Wilfred van Buuren

Amsterdam is de bakermat van het tafeltennis in Nederland. De eerste vereniging werd opgericht in de hoofdstad: AMVJ in 1927. En twee legendarische – maar heel erg verschillende – tafeltenniskampioenen waren Amsterdammers: Cor du Buy en Bert Onnes.

 

En verder

  • Guus Luijters denkt terug aan een oude weddenschap
  • Stadsnieuws
  • 50 & 25 jaar geleden
  • Verschenen
  • Komt dat zien

 

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!