Schandaal rond schoolhoofd Martien Broekhuijsen

Onderwijzer Martien Broekhuijsen was niets te veel. Hij organiseerde buitenschoolse activiteiten, bedacht nieuwe leermiddelen en begon een eigen onderwijzersopleiding. Maar die opleiding was een stap te ver.   

Schoolhoofd Martien Broekhuijsen van de School der 2e klasse S in de Lepelstraat was meer dan alleen een betrokken onderwijsman: hij zette zich onvermoeibaar in voor de kinderen in de Lepelbuurt. Er zaten veel Joodse kinderen op zijn school die volgens hem de buurt niet uitkwamen en “... zullen blijven in hun oude, ongezellige omgeving, zwervend langs de vuile straten”. Hij organiseerde sportactiviteiten en uitstapjes en had daarbij een scherp oog voor de financiering ervan. In het Nieuw Israelietisch Weekblad verschenen regelmatig advertenties en ingezonden brieven waarin hij ouders opriep om hun kinderen tegen een kleine betaling deel te laten nemen aan naschoolse activiteiten, steevast ondersteund door een aanbeveling van rabbijn Lodewijk Hartog Sarlouis. Met de kindercommissie van de vakbond regelde hij middagen voor kinderen waarop lichtbeelden werden vertoond. Toegang drie cent.  

Martien Johan Broekhuijsen, geboren in Voorburg in 1871, behaalde in 1889 op de Rijkskweekschool te Haarlem de gewone akte voor onderwijzer. Hij vond zijn eerste baan als onderwijzer aan de School der 1e klasse No. 86 in Amsterdam, en een kamer in de Eerste Hugo de Grootstraat 12. Scholen met een nummer waren armenscholen en gratis toegankelijk. Het onderwijzerssalaris hing af van het aantal leerlingen en bedroeg in zijn geval f 500,- per jaar. 

In 1897 had hij ook de hoofdakte op zak en werd hij hoofd van de School der 2e klasse S (later School 117). Een tweede-klasse-school droeg een letter en was er net iets beter aan toe: de ouders betaalden een beetje schoolgeld. Verzekerd van een goede baan én een woning kon Broekhuijsen nu trouwen met Cornelia ‘Nel’ Spruitenburg (1862-1956) uit de Haarlemmermeer. Hij had haar leren kennen door haar broers, die met hem in Haarlem op de kweekschool hadden gezeten. 

Verder Lezen? U vindt het hele artikel in ons komende Oktobernummer. Mis het niet en word ook abonnee!

Oktobernummer 2021

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Amsterdammers
Editie:
Oktober
Jaargang:
Rubriek:
Verhaal
Tijdperk:
1800-1900