Roode Karel en het blok aan zijn been

In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog gingen er heel wat ‘wereldwandelaars’ op pad – voor het avontuur, of uit idealisme. Daaronder waren opvallend veel Amsterdammers. De meest kleurrijke was ‘Roode Karel’ Pieters. Hij wandelde in 1910 van Amsterdam naar Parijs – met een blok aan zijn been.  

 

In februari 1910 waren de buitenissige globetrotters het gesprek van de dag. Zo liepen twee Italianen met een ton de wereld rond. In januari kwamen ze vanuit België Nederland binnenrollen. Een groepje Amsterdammers vroeg zich af waarom Nederlanders niet zo’n ‘excentriek stukje’ konden uithalen.  

Al pratend werd het idee geboren om Roode Karel, een Jordanees, met een blok aan zijn been van Amsterdam naar Parijs te laten lopen. Als hij de tocht tot een goed einde bracht zou hij 300 gulden verdienen. Onderweg zou hij leven van de verkoop van briefkaarten met zijn portret. Karel was direct voor het plan te vinden.  

De Jordanees, voluit Karel Cornelis Johannes Pieters, was 47 jaar oud en woonde in de Eerste Goudsbloemdwarsstraat. Hij was van beroep afwisselend bierhuishouder, werkman en venter, een forse man met een ‘fellen rooden kop’ en een stem ‘die het behangsel van een kamer deed schudden’. Vanwege zijn rode haar ging hij door het leven als ‘Roode Karel’. Hij verdiende zijn bijnaam niet alleen door zijn haarkleur, maar ook door zijn liefde voor alcoholische dranken. Karel zat het allerliefst in het café. Een journalist die hem kwam interviewen over de voorgenomen tocht vroeg of hij ‘in zijn dagelijks werk veel te loopen had’. Karel reageerde minachtend ‘Werk?... Werken?...’, waarna de journalist maar snel op een ander onderwerp overstapte.   

  

Strooibiljetten  

Voor zijn vertrek werden er de nodige voorbereidingen getroffen. Er werden strooibiljetten gemaakt om zijn vertrek aan te kondigen. De tekst luidde: ‘Mirakel!!! Nieuw! Nieuw! Wandeltocht door!!! Karel Pieters, bijgenaamd de Roode Karel. Deze persoon zal een wandeltocht ondernemen met een blok aan zijn been, gelijk reeds in Frankrijk is geschied met een persoon met een ton aan zijn been.’   

Er werd een houten rol gemaakt met een gewicht van 12 kilo – het gewicht werd officieel bij de gemeentelijke waag te Leiden vastgesteld. Vervolgens werd het ding met een ijzeren ketting en een leren riem aan de rechter enkel van Karel vastgemaakt. Karel kreeg een oranje sjerp om zijn lijf en 13 februari 1910 vertrok hij om twaalf uur ’s middags uit het café van een bevriende kastelein richting Parijs.   

Verder lezen? Abonnees krijgen het komende nummer van Ons Amsterdam omstreeks 1 juli in de brievenbus! Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je vóór vrijdag 1 juli 23:59 u. aan dan ontvang ook jij dit nummer thuis.

 

Roode Karel met het blok aan zijn been, via Jaco Berveling

 

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Dossiers:
Amsterdammers
Jaargang:
Tijdperk:
1900-1950
Rubriek: