Rokin Extra 9: Tussen Spaarpotsteeg en Gapersteeg

Ook over Rokin 38 is meer te vertellen dan we in ons november-decembernummer kwijt konden. 

Rond 1875 was hier café De Pool (die naam is nog een beetje zichtbaar op de gevel). In 1880 werd het door architect J. van Looy verbouwd tot restaurant. In november 1887 vestigde zich er Henri Jullien, die pendules en horloges verkocht. In april 1906 verhuisde die naar het buurpand Rokin 36, waar op de zijgevel nog steeds een prachtige muurreclame van de firma te zien is. Op nummer 38 werd hij opgevolgd door de firma Ruys, verkoper van ‘kantoormachines’, vooral van het merk Hammond. Hier werden cursussen machineschrijven en stenografie verzorgd.

Op 7 december 1925 werd die firma getroffen door een grote brand. Ruys’ Handelsvereeniging (zoals de zaak intussen heette) verhuisde naar nummer 36. Op 38 kwam nu de Netherlands Fox Film Company. Daar kon men, volhens een advertentie in dagblad Het Volk van 14 februari 1928, terecht voor toegangskaarten voor een vertoning “voor de pers, medici, leger- en marine-autoriteiten” in de bovenzaal van Tuschinski van de documentaire De doodende kus: “een film ter bestrijding der geslachtsziekten”. En in 1938 bracht Fox de documentaire Aniakchak uit, opgenomen door de missionaris Bernard Hubbard S.J. over diens expeditie met (bekeende) Eskimo’s naar een gevaarlijke vulkaan op Alaska. “Deze leerrijke, boeiende film is door de Katholieke Filmkeuring bijzonder aangeprezen. Zij wordt a.s. Zondagmorgen in de Cinema Parisien vertoond.” Tijdens de Tweede Wereldoorlog vinden we op dit adres verzekeraar Eduard Wessing & Zoon, adverterend in zeer foute bladen als De Zwarte Soldaat en De Misthoorn.

Niet verwonderlijk is die dan ook in 1945 verdwenen.

Kort na de oorlog begon het tijdperk van de al in 1880 elders gestichte Firma L. Rodrigues, in gereedschappen en staalwaren. Die figureerde al eens in onze rubriek 25 & 50 jaar geleden: “Dinsdag 22 juni 1965. ‘Wij proberen deze maand nog zoveel mogelijk stiletto's uit onze voorraad te verkopen", aldus winkelier L. Rodrigues van de ijzerhandel aan het Rokin. "Per 1 juli is het verboden om het populaire steekwapen op zak te dragen, evenals andere handwapens als boksbeugels en ploertendoders. De politie verwacht dat de Amsterdammers er veel zullen komen inleveren."

Abonnee Robert de Jonker te Spanbroek ziet de winkel nog goed voor zich. Hij schreef ons: “Dank voor weer een voortreffelijk nummer van Ons Amsterdam. Als geboren en getogen Amsterdammer heb ik vele herinneringen aan het Rokin. Deze wil ik graag met u delen. Als kind in de vijftiger jaren kwam ik vaak met mijn vader bij L. Rodrigues op nummer 38 een winkel in ijzerwaren en gereedschappen. Een lange winkel met hoge schappen tegen de wanden volgestouwd met alles wat je maar nodig kon hebben voor houtbewerking, bouten moeren enzovoort. Messen in allerlei maten en soorten. Zelfs stiletto's werden er verkocht en tentoongesteld in de etalage totdat de verkoop verboden werd omdat er te veel misbruikt werden. De heer en mevrouw Rodrigues dreven de zaak samen, hij was niet makkelijk voor zijn personeel als ze iets niet direct wisten te vinden kon hij ze op hun nummer zetten waar je als klant bijstond. Toen ik in 1963 ging werken bij J. &. J. Vinke Scheepsleveranciers op de Geldersekade 8 werd ik dikwijls naar Rodrigues gestuurd om iets op te halen wat alleen daar te koop was. Zo heb ik eens 6 machetes moeten ophalen die op een offshore schip werden gebruikt om slangen door te hakken. De zaak was alles voor meneer en mevrouw Rodrigues, maar in 1977 besloten ze toch maar eens op vakantie te gaan naar de Canarische Eilanden. Op 27 maart 1977 kwamen ze om bij de grootste vliegramp aller tijden op Tenerife. Aangezien ze geen opvolger(s) hadden werd de zaak reeds na enige maanden gesloten en verdween een iconische winkel van het Rokin.”

Header: Foto genomen in het jaar 1963, de nummers 32 tot aan 40 op het Rokin zijn zichtbaar. Rechts naast nummer 36 bevindt zich de ingang naar de Gapersteeg. Foto afkomstig uit het Stadsarchief van Amsterdam.

Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Architectuur
Editie:
December November
Jaargang:
2016 68
Tijdperk:
1800-1900 1900-1950
Rubriek:
Inhoud