Rit met de Puch

Er was een tijd dat je als Amsterdammer maar zelden buiten je eigen buurtje kwam. Zo bestaat voor de jonge Philip de wereld anno 1972 grotendeels uit het aftandse, verkrotte Bickerseiland, een “broeierige, ons van al het vreemde afschermende cocon”, waar de familie van zijn moeder zich kettingrokend en kankerend in een kleine bedompte kamer ophoudt. De zestienjarige hoofdpersoon gaat echter naar het atheneum, rijdt een brommer en heeft een groeiende hekel aan dat milieu, een afkeer die hij vooral richt op zijn ongeletterde, plat pratende moeder, Beppie.

Als zij op een dag zomaar verdwijnt, is de familie in rep en roer. Alleen Philip krijgt te horen waar ze is, en hij stapt op zijn Puch om de lange rit naar de Watergraafsmeer te maken, waar ze zich ophoudt. Dat is een korte rit, maar tegelijkertijd een lange reis, waarin hij zich bewust wordt van de merkwaardige, half-erotische gevoelens die hij voor zijn moeder koestert.

Het is een geestige, sappige stadsroman die Philip Snijder heeft geschreven. Voor Amsterdammers van zijn leeftijd is het een feest van herkenning: een kokosloper op de trap, een eerste jointje (‘Pakistaans’) bij Paradiso, vakantiewerk als straatveger in Noord – in een tijd dat de Watergraafsmeer nog echt een heel ander deel van de wereld was.

 

HET SMARTLAPPENKWARTIER

- Philip Snijder

- Atlas Contact

- 223 blz.

- € 21,99

 

Januari/Februari 2021

Delen:

Editie:
Februari Januari
Jaargang:
2021 73
Rubriek:
Recensie

Gerelateerd

Twaalf Pimentels en de oorlog
Twaalf Pimentels en de oorlog
Recensie 1 januari 2021
Aannemer in Amsterdam
Aannemer in Amsterdam
Recensie 1 januari 2021