Redactie

Over ons

Op 6 januari 1949 viel het allereerste nummer van Ons Amsterdam op de mat van abonnees van het eerste uur. Het maandblad, toen nog uitgegeven door de gemeentelijke Commissie Heemkennis, was geschreven voor een breed publiek. Het ging over het verleden, heden én toekomst van de stad – hoewel dat eerste de boventoon voerde.

In de decennia die volgden schreef Ons Amsterdam honderden artikelen, van straatlantaarn tot grachtengordel, van de Februaristaking tot het Paleis voor Volksvlijt, en droeg zo bij aan de rijke geschiedsschrijving van de stad. Ons Amsterdam markeerde de levens van vele bijzondere Amsterdammers en tal van opmerkelijke historische gebeurtenissen, altijd voorzien van aansprekende beelden.

Ons Amsterdam wordt vandaag de dag volgeschreven door een grote groep (kunst)historici en onderzoekers, sommigen zelfstandig, sommigen verbonden aan universiteiten, maar ook vaak door gewone Amsterdammers, die zich in een aspect van de stadsgeschiedenis hebben verdiept. De kleine redactie huist in het historische Korenmetershuis op de Nieuwezijds Kolk, in het hart van de stad.

De redactie

Koen Kleijn (hoofdredacteur)

Is sinds 2018 hoofdredacteur van Ons Amsterdam. Koen publiceerde eerder al met grote regelmaat over Amsterdam. Zo was hij medeauteur van De grachten van Amsterdam (2013) en schreef hij onder meer over de geschiedenis van de Universiteitsbibliotheek, de Amsterdamse haven en de tuinen in de grachtengordel. Hij is niet alleen de drijvende kracht achter het tijdschrift, maar ook initiatiefnemer van De Grote Amsterdam Quiz en organisator van allerlei evenementen over de Amsterdamse geschiedenis. Hij heeft wel één lievelingskroeg, maar welke dat is, dat deelt hij liever niet, want voor je het weet staat-ie op TikTok.

Marchien den Hertog (eindredacteur)

Kwam als eindredacteur bij Ons Amsterdam in 2021. Marchien is freelance historicus en journalist. Ze werkte mee aan diverse publicaties over de Nederlandse geschiedenis, deed onderzoek voor historische televisieprogramma’s van de NTR en omroep Max en is hoofdredacteur van Haagse Historie. Ook schreef ze het boek Een thuis op wielen. Eerherstel voor de sleurhut, een cultuurgeschiedenis van de caravan (2023). Eerder was ze jarenlang eindredacteur van Historisch Nieuwsblad en Maarten!.

Froukje Holtrop (beeldredacteur)

Werkt sinds 2020 als beeldredacteur van Ons Amsterdam. Froukje is freelance kunsthistoricus en beeldredacteur. Ze verzorgt beeld en tekst van verschillende historische publicaties, waaronder Aan de Amsterdamse Wallen (2016). Ze werkte eerder voor kunstcollecties van musea en bedrijven, waar ze tentoonstellingen maakte en kantoren inrichtte. Ze reisde voor de kunst naar de andere kant van de wereld, maar wandelt het liefst over de Amsterdamse grachten bij schemering. Dan zie je de prachtige panden van buiten, maar ook van binnen, waar de Amsterdammers leven.

Janna Toepoel (redacteur)

Begon in 2020 als stagiair bij Ons Amsterdam, en is gewoon niet meer weggegaan. Janna studeerde politieke geschiedenis in Utrecht en Berkeley en rondt nu haar onderzoeksmaster af in Amsterdam. Haar interessegebied is het Amsterdam van begin twintigste eeuw: van Spanjestrijders tot het sociale beleid van Floor Wibaut. Janna schreef eerder ook voor 7Days, Het Parool en Over Multatuli. De mooiste zin over Amsterdam vindt ze in het werk van lievelingsschrijver Simon Carmiggelt: ‘’We glijden door de wolken - daaronder is de wereld duister, maar ginds ligt Amsterdam met zijn beweeglijke lichtjes als een zeeroversschat, roekeloos uitgestrooid in de nacht.''

Jitske Hell (online redacteur)

Studeert Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en begon in 2024 als stagiair bij Ons Amsterdam. Jitske studeerde cultuurgeschiedenis in Utrecht. Haar interessegebied is cultuurgeschiedenis vanaf de negentiende eeuw, in het bijzonder van de Nederlandse twintigste eeuw. Eerder maakte ze een educatief programma voor Het Utrechts Archief over de Tweede Wereldoorlog en was ze redacteur en maker van stadswandelingen bij geschiedenisplatform Utrecht Time Machine.