Red ons Amsteldorp!

Ymere gaat Tuindorp Amstelstation renoveren. Deze vormt samen met de Wetbuurt het Amsteldorp. De meeste woningen, zo'n 385, blijven behouden, maar 113 woningen worden gesloopt om een groter aantal sociale huurwoningen op die plekken te kunnen bouwen. Ons Amsterdam-lezeres Janny Gompers-Veenstra groeide op in Tuindorp Amstelstation, haar ouders zouden er 38 jaar wonen. Zij heeft warme herinneringen aan het dorp en hoopt dat de sloopplannen niet doorgaan en de buurt zijn karakter behoudt. 

Gompers-Veenstra: "Ik werd geboren in 1939 en woonde tot 1942 in de Atjehstraat in de Indische Buurt met mijn ouders en zus. Mijn moeder kwam uit Amsterdam, mijn vader uit Friesland. Zijn vader had in Wolvega een brood en banketbedrijfje. Toen het hem in 1942 teveel werd, vanwege de oorlogstijd, verhuisden wij naar Wolvega. Ze konden mijn ouders hem helpen en konden wij Amsterdam tijdens de oorlog ontvluchten.            

In 1947 kreeg mijn vader een baan in de sociale jeugdzorg in Amsterdam. In die tijd werd het Amsteldorp aangelegd en kregen we een huis in de Rozendaalstraat 34. Ons gezin telde inmiddels vijf kinderen. De straten waren nog van zand, en alle voorzieningen moesten nog worden aangelegd. Het was een buurt met kinderrijke gezinnen en we hebben daar prima gewoond. Wij kregen er vrienden en leerden veel mensen kennen. Ook in de Wetbuurt kwamen we veel. Daar was mijn school - de Prinses Julianaschool-, clubhuis Frankendael, de speeltuin, gymclub en padvinderij. De school lag aan de Fahrenheitstraat, en we kregen er ook les over Fahrenheit, Celcius en Réaumur. Amsteldorp was een plek waar je je thuis voelde met je familie en vrienden. Zelf zou ik er tot 1964 wonen, mijn ouders tot 1986. RENOVEER HET DORP EN LAAT HET DORP HEEL, YMERE!"

Erfgoedvereniging Heemschut heeft protest aangetekend tegen de sloop, omdat de plannen Amsteldorps besloten stedenbouwkundige opzet aantasten. De groep 'Stop Sloop Amsteldorp' is een petitie gestart om de sloop van de woningen in Tuindorp Amstelstation tegen te houden. Deze kunt u hier tekenen.

 

Beeld: Tuindorp Amstelstation, Collectie Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Buurten:
Oost
Dossiers:
Architectuur
Rubriek:
Actueel Herinneringen