Recensie: Levenslang activist
Al ruim een halve eeuw voert Hans Beerends actie voor een betere wereld. Met 91 jaar loopt hij nog altijd mee in klimaatmarsen, neemt hij deel aan discussies en bezoekt hij symposia over wereldwijde solidariteit. In 2011 trok zijn flamboyante verschijning op een debatavond in Pakhuis de Zwijger de aandacht van journalist Ellen Mangnus. Er volgden veel gesprekken, wandelingen door het Amstelpark en uiteindelijk dit boek.
Vol enthousiasme vertelt Beerends over de vele acties die hij op touw heeft gezet: van een protest tegen de verkoop van Angolese ‘bloedkoffie’ tot de Grote Coca Cola Show, een toneelstuk over de uitbuiting van Filipijnse suikerboeren. Zijn belangrijkste wapenfeit is misschien wel de oprichting van de Wereldwinkel. In Amsterdam kreeg deze een toplocatie toegewezen: aan het Rokin, naast de bekende sigarenzaak Hajenius.
De verhalen lezen makkelijk weg en schetsen samen een mooi beeld van activistisch Amsterdam in de jaren zeventig en tachtig. Alle sociale bewegingen van die tijd komen voorbij: de vrouwen- en milieubeweging, het verzet tegen kernwapens en de strijd tegen Apartheid. Daarnaast biedt Levenslang activist een inkijkje in het hoofd van een markante Amsterdammer, die onvermoeibaar blijft hopen op een betere wereld.
Levenslang activist. Hans Beerends en de strijd voor een eerlijke wereld
Ellen Mangnus & Marc Broere
- Lemniscaat
- 152 blz.
- € 19,99
Delen: