Presentatie decembernummer: Over de haven van Amsterdam

Gistermiddag verwelkomde Michael Huijser, directeur van het Scheepvaartmuseum, zestig Ons Amsterdam-abonnees en auteurs. Met drie lezingen vierden we in het museum de verschijning van ons nieuwe themanummer over de Amsterdamse haven. De toehoorders konden ondertussen genieten van een spectaculair uitzicht op het VOC-schip en - in de verte - de Sint Nicolaaskerk. 

Conservator Tim Streefkerk opende de middag met een toelichting op de tentoonstelling Amsterdam Havenstad. Deze expositie over de geschiedenis en de toekomst van de Amsterdamse scheepvaart is nu te zien in het museum.  

Daarna volgden gesprekken met twee auteurs die een bijdrage hebben geleverd  aan ons themanummer. Hoofdredacteur Koen Kleijn sprak met Peter Sigmond over Paul van Vlissingen en zijn zoon, beiden ondernemers in stoom. Van Vlissingen was een onbesuisde ondernemer, die zich met volle overgave op de meest uiteenlopende projecten stortte. Op Oostenburg stampte hij de Koninklijke Fabriek voor Stoom- en andere Werktuigen uit de grond. Hier produceerde Van Vlissingen de eerste Nederlandse schroefstoomschepen en de ijzerconstructie van het Paleis voor Volksvlijt. Later begon hij ook de Amsterdamsche Stoomboot Maatschappij, die met het traject Amsterdam-Hamburg de eerste overzeese stoomvaartreis aanbood. 

Via de wispelturige Van Vlissingen belandden we bij twee andere gewiekste ondernemers: de zeeschilders vader en zoon van de Velde. In het Scheepvaartmuseum is momenteel een grote tentoonstelling over hen te zien. Remmelt Daalder, auteur van het bijbehorende boek, vertelde gisteren over het leven en werk van de zeeschilders. Een destijds zeer avontuurlijk beroep: regelmatig waren de Van de Veldes zelf aanwezig bij de zeeslagen die zij tekenden. Met kleine bootjes voeren zij dan tussen de oorlogsschepen door, om die later waarheidsgetrouw vast te leggen.

Nieuwsgierig geworden naar het dubbeldikke Decembernummer? Bekijk de inhoudsopgave. U kunt het nummer los bestellen. Of word gelijk abonnee, wat veel voordeliger is.

Beeld: Hoofdredacteur Koen Kleijn (rechts) overhandigt het Decembernummer aan Scheepvaartdirecteur Michael Huijser.

Delen:

Rubriek:
Actueel

Gerelateerd

Koppertjesmaandag: de leprozen vormen een ‘eigenaardige optogt’
Koppertjesmaandag: de leprozen vormen een ‘eigenaardige optogt’
Actueel 10 januari 2022
Gelukkig Nieuwjaar!
Gelukkig Nieuwjaar!
Actueel 4 januari 2022
De kerstboom op de Dam
De kerstboom op de Dam
Actueel 25 december 2021