Polsslag van het interbellum

Een pub-quizvraag: wat was in het interbellum het meest bruisende plein van Amsterdam? De Dam, de Nieuwmarkt, het Leidseplein? Drie keer mis. Enig juist antwoord: het Rembrandtplein! En Hotel Schiller was er het levendige trefpunt voor artiesten, kunstenaars en journalisten, met als joyeuze gastheer Frits Schiller, de fameuze hotelhouder, kunstschilder en bon vivant (zie: Ons Amsterdam, 2012, 2).

Met gevoel voor couleur locale schildert Marjolein Bierens de geschiedenis van het in 1913 geopende hotel, van de familie Schiller en de vele kleurrijke gasten op en rond ‘het plein’. Het was “alsof er in Schillers glazen rooskleurigheid werd geschonken”.

Bierens portretteert niet alleen culturele grootheden als Johan Buziau, Jean-Louis en Jenny Pisuisse, Louis Davids en George Hendrik Breitner, maar ook ‘pleinmeubilair’ als zwerver, straatmuzikant en kandidaat-gemeenteraadslid Had-je-me-maar, schoenpoetser Joseph en aapjeskoetsier. Ze schrijft over zoomt hotel, plein en stad in de 20ste eeuw tegen het decor van de ‘grotere’ geschiedenis van Nederland en Europa.

Aan Hotel Schiller is een gelijknamige VPRO-hoorspelserie in acht delen voorafgegaan, geschreven en geregisseerd door Bierens. In het boek vertolken cursief gezette teksten dialogen en gedachten van de personages. Hun door hotelier-schilder Frits Schiller gemaakte portretten zijn paginagroot in kleur afgebeeld. Met register- en notenapparaat.

CAROLUS VAN DOORNEN

HOTEL SCHILLER

Geschiedenis van een hotel en zijn kleurrijke gasten tijdens de bruisende interbellumjaren

- Marjolein Bierens

- Uitgeverij Meulenhoff

- 368 blz.

- € 24,99

 

Mei 2021

Delen:

Editie:
Mei
Jaargang:
2021 73
Rubriek:
Recensie

Gerelateerd

Zij mochten nooit meer naar huis terugkeren
Zij mochten nooit meer naar huis terugkeren
Recensie 1 mei 2021
Schrijver, onruststoker en avonturier
Schrijver, onruststoker en avonturier
Recensie 1 mei 2021
Surinaamse Bakra
Surinaamse Bakra
Recensie 1 mei 2021