Poepemmer, Provo en Paradiso

ONZE EIGEN EEUW TENTOONGESTELD

Het Amsterdams Historisch Museum toont sinds jaar en dag de stadsgeschiedenis  vanaf het prille begin in de 12de eeuw. Maar onze eigen eeuw kwam er nogal bekaaid af, een paar tijdelijke tentoonstellingen  daargelaten. Binnenkort, vlak voor de nieuwe eeuw aanbreekt, komt daar verandering in.
 

Vooruitlopend op de grote herinrichting volgend jaar. gaat in her Amsterdams Historisch  Museum (AHM) op 1 april de tentoonstelling 'De stad door de jaren' open. Zoals bijna alle musea presenteert her AHM behalve wisselende exposities ook een 'vaste opstelling': een algemeen overzicht van de Amsterdamse geschiedenis sinds de middeleeuwen.
 

In de Waag was het museum een mengeling van een rariteitenkabinet

De huidige vaste opstelling dateert grotendeels uit 1975. Op 27 oktober van dat jaar  opende koningin Juliana het nieuwe onderkomen van het museum in de Kalverstraat. Dit  voormalige Burgerweeshuis was veel groter dan de Waag op de Nieuwmarkt. waar het AHM op 2 november 1926 voor het eerst zijn deuren had geopend.
 

Inmiddels zijn we een kwart eeuw en vele spraakmakende tijdelijke exposities verder. En  de ooit zo moderne vaste opstelling raakte gedateerd. Het historisch onderzoek heeft hier stilgestaan, het publiek is veranderd én er is een heel stuk geschiedenis bijgekomen.

Lees hier het complete artikel als PDF

Delen:

Buurten:
Centrum Jordaan Noord Oost West Zuid
Dossiers:
Economie Vervoer
Editie:
Maart
Jaargang:
1998 50
Tijdperk:
1900-1950 1950-2000
Rubriek:
Verhaal