Ons Amsterdam Podcast – dé podcast over Amsterdamse geschiedenis

De Ons Amsterdam Podvast is onze maandelijkse podcast, waarin wij in gesprek gaan met de auteurs van ons blad. Want over de verhalen die zij schrijven valt vaak nog veel meer te vertellen dan wij in de pagina's van ons blad kwijt kunnen. Te luisteren via Soundcloud, Spotify en Apple Podcast.

Juni 2023: Javaanse contractarbeiders op weg naar Suriname passeren Amsterdam

Drie Javaanse mannen op blote voeten op de Handelskade in Amsterdam. Op de achtergrond zien we nog enkele Javaanse mensen lopen, onder wie een vrouw met hoofddoek. Het zijn een paar van de duizenden Javaanse contractarbeiders die Amsterdam passeerden op weg naar Suriname tussen 1890 en 1914. Mark Ponte van het Stadsarchief Amsterdam schrijft in ons juninummer over deze twee minifoto’s. We spreken met hem over de beëindiging van de slavernij, de komst van contractarbeiders uit onder meer Indonesië en hoe we deze geschiedenissen kunnen documenteren.

Mei 2023: De geallieerden bombarderen Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord werd in juli 1943 tot drie keer toe gebombardeerd door de geallieerden. Doel was om de Fokkerfabriek aan de Papaverweg te raken, waar vliegtuigen werden geassembleerd voor de Luftwaffe. Maar de bommenwerpers raakten vooral de omliggende volksbuurten, met 189 dode Noorderlingen tot gevolg. In ons meinummer schreef David Barnouw over de ravage die de bombardementen aanrichtte. In onze nieuwste podcast spreken we hem over Amsterdam-Noord tijdens de bezetting, de impact van het bombardement en de latere herinnering eraan.

April 2023: De strijd om de onderdoorgang van het Rijksmuseum

Wel of geen fietspassage? Daarover werd in aanloop naar de heropening van het gerestaureerde Rijkmuseum in 2013 fel getwist. Opeenvolgende museumdirecteuren zagen de passage het liefst omgetoverd tot monumentale ingang. Buurtbewoners en verkeersdeelnemers streden juist om het behoud van de onderdoorgang. De discussie over het gebruik van deze ruimte is nog ouder dan het gebouw zelf. Auto's werden dan wel verboden in 1931, maar voor fietsers zou de passage toegankelijk blijven. Fred Feddes vertelt over de strijd, waarover hij schreef in ons aprilnummer.

Maart 2023: Abraham Titsingh en de corruptie in het chirurgijnsgilde

Achter de gemoedelijke schilderijen van het chirurgijnsgilde ging een wereld van corruptie en onderlinge strijd schuil. De overlieden trakteerden zichzelf bijvoorbeeld op rijtuigen ten koste van het weduwenfonds. Abraham Titsingh, net als zijn vader chirurgijn, probeerde in de 18de eeuw het tij te keren. Beunhazen, aderlaters en barbiers gooide hij uit het gilde. Maar in zijn tomeloze ijver kreeg Titsingh het al snel met zijn gildebroeders aan de stok. Hoofdredacteur Koen Kleijn vertelt erover naar aanleiding van zijn artikel in ons maartnummer.

Header: De 'Salon du Pathéphone' in de Reguliersbreestraat te Amsterdam in 1914, waar men voor 5 cent uit 2000 nummers een lied ten gehore kon krijgen. Geheugen van Nederland / Spaarnestad Photo

Delen:

Rubriek:
Actueel

Gerelateerd

13 mei 1988 – Chet Baker valt uit het raam
13 mei 1988 – Chet Baker valt uit het raam
Actueel 13 mei 2023
Doet u mee aan een lezersonderzoekje?
Doet u mee aan een lezersonderzoekje?
Actueel 3 maart 2023
19 januari 1938: Een luchtalarm op de Bijenkorf
19 januari 1938: Een luchtalarm op de Bijenkorf
Actueel 18 januari 2023