Perry Sport: al anderhalve eeuw in de Kalverstraat
De van oorsprong Amsterdamse winkelketen Perry Sport staat op omvallen, samen met het jongere bedrijf Aktiesport, dat dezelfde eigenaar heeft. Dat moederbedrijf United Sports Group (USG) heeft bij de rechtbank surcéance van betaling aangevraagd.
Meestal is dat de voorbode van een faillissement. Daarna maakt volgens deskundigen in ieder geval Perry Sport nog wel kans op een doorstart onder een nieuwe eigenaar. Dat valt te hopen, want Perry is in de Amsterdamse Kalverstraat al anderhalve eeuw een begrip.
Op het adres Kalverstraat E 51 (negen jaar later vernummerd tot 97) opende de familie Verster in september 1866 het eerste Nederlandse filiaal van The English & American Warehouse Perry & Co.De Amsterdamse winkel, toen nog Perry & Co genoemd, verkocht in eerste instantie Engelse en Amerikaanse producten zoals “regenmantels,, overtweedcoats, lucht- en waterkussens, India Rubber en Gutta Percha drijfriemen, buizen en bladen, Cleavers beroemde zeepen, messen, scharen, kistjes met timmermansgereedschappen, kinderwagentjes, parapluies, porcelein, stalen pennen, potlooden en verdere kantoorbenoodigden.” Dat mag je dus gerust een 'warenhuis' noemen!
Aanvankellijk specialiseerde de zaak zich enigszins op artikelen die handig waren voor reizigers, zoals reiskoffers. In 1883 schreven de kranten bewonderend over een uitermate handig veldbed dat wordt verkocht bij Perry & Co.: "Met het oog op de drukte, die dezen zomer verwacht wordt, zal dit veldbed van groot nut kunnen zijn, niet alleen voor hotels, maar ook in ieder huisgezin
Het succes was zo groot dat op 4 november 1883 een filiaal werd geopend in de beroemde Galerij van het Paleis voor Volksvlijt op het Frederiksplein en begin oktober 1888 kwam betrok de firma een geheel nieuw opgetrokken pand op nummer 95-97 in de Kalverstraat. In 1897 had het Nederlandse Perry & Co. (inmiddels losgemaakt van Engels/Amerikaanse bedrijf) naast de twee Amsterdamse winkels ook filialen in Arnhem, Den Haag en Utrecht; in het begin van de nieuwe eeuw kwamen er ook winkels in Rotterdam, Haarlem en Groningen.
Vanaf eind 19de eeuw In die jaren waaide bovendien de sportgekte over uit Engeland en ging Perry steeds meer sport- en vrijetijdsartikelen verkopen. Toen er andere warenhuizen opkwamen, besloot Perry zich (om zich van de concurrentie te onderscheiden) op die sector te specialiseren.
Perry droeg zeer bij aan de populariteit van hockey en tennis in Nederland en introduceerde diverse bordspelen ‘voor het hele gezin’. Het bekendst werd Monopoly, een Amerikaans spel waarvan Perry in 1936 de rechten kocht. In 1941 kwam de Nederlandse versie in de verkoop. ontwikkelen ze de Nederlandse versie van dit spel. Niet toevallig zijn de steden en straten in het Nederlands spel precies die waar Perry-winkels te vinden waren!
In 1959 verkocht Willem Verster Perry & Co. aan De Bijenkorf. Die voegde het in 1060 samen met de sportwinkel van Leo van der Kar: de nieuwe naam werd Perry van der Kar. In 1978, na de overname van de grote concurrent Sporthuis Centrum, kreeg het de huidige naam Perry Sport. In 1984 lijfde V&D-topman Anton Dreesmann de firma in bij zijn bedrijf. Sinds 2006 is het in handen van het Amerikaanse bedrijf USG. Met 75 vestigingen is het een van de bekendste Nederlandse sportwinkels.
Juist die voormalige koppeling aan V&D heeft Perry in de problemen gebracht. Nog steeds waren elf Perry-winkels (overigens niet in Amsterdam) ondergebracht in een V&D winkel. Toen onlangs alle V&D-winkels dichtgingen, trof dat dus ook deze onderhuurders. Dat gold nog veel sterker voor de Aktiesport-winkels, die bijna allemaal inhuisden in schoenwinkels van de firma Scapino, die net als V&D failiet gingen.
Foto boven: Kalverstraat 97 - Sportartikelenwinkel Perry & Co., gesticht in 1866; gebouw werd in 1870 afgebroken en herbouwd; alle nummers tussen Enge Kapelsteeg en Watersteeg nummeren tegenwoordig op nr. 99
Stradsarchief Amsterdam / Joh. Walter
Delen: