PANORAMAANDAG De Beurs van Zocher

We pakken de draad weer op met een blik vanaf het Paleis op de Dam richting de Beurs van Zocher, het neoclassicistische gebouw met de zuilen. In de Beeldbank van het Stadsarchief staat vermeld dat deze foto in de periode 1953 ca. t/m 1995 moet zijn gemaakt, maar dat kan nooit kloppen. De Beurs van Zocher is namelijk afgebroken in 1903.

De Beurs van Zocher was gebouwd in 1845 en moest de oude Beurs van Hendrick de Keijser uit 1611 vervangen die helemaal was verzakt. De eeuwenoude vismarkt van de Dam was ervoor naar de Nieuwmarkt verhuisd. Ook een deel van het Damrak werd gedempt. Het nieuwe gebouw zag er indrukwekkend en statig uit, maar het bleek bepaald geen succes. Het gebrek aan ramen was erg onhandig, het open binnenhof was koud en onaangenaam, en de wind gierde door de zuilen.

Begin twintigste eeuw werd Zochers Beurs gesloopt, even verderop schitterde nu de Beurs van Berlage. De doorgang naar het Damrak werd veel breder. Er ontstond een prachtig vergezicht vanaf de Dam naar het inmiddels gebouwde Centraal Station. Op de plek van de Beurs van Zocher kwam de Bijenkorf.

 

Begin 2001 verscheen een artikel over de geschiedenis van de Dam en andere pleinen in de stad.

Delen:

Rubriek:
Actueel

Gerelateerd

De parkeermeter is vandaag jarig
De parkeermeter is vandaag jarig
Actueel 16 juli 2021
Een onverwachte hoge gast boven Amsterdam
Een onverwachte hoge gast boven Amsterdam
Actueel 9 juli 2021
Ons Amsterdam verhuist!
Ons Amsterdam verhuist!
Actueel 17 juni 2021