Overlevingskunstenaars. Ruigoord is er nog steeds na 50 jaar

In 1973 kraakte een groep kunstenaars het verlaten dorpje Ruigoord. Er ontstond een levendige vrijplaats, ingedamd tussen haven en industrie. Sloop dreigde meerdere keren. Hoe wisten ze te overleven?

Onder de rook van Amsterdam en omsloten door de akkers van de Houtrakpolder ligt het dorpje Ruigoord, ooit een eilandje in het IJ. Na de inpoldering van 1872 kwamen boeren uit Zeeland en West-Friesland om het nieuwe land te bewerken. Zij vestigden zich in het dorp.

In de jaren zestig spoot de gemeente Amsterdam een deel van de grond op met een metershoge laag zand. De polder kreeg een nieuwe bestemming als petrochemische haven, om te kunnen concurreren met het internationale handelsverkeer van Rotterdam. De boeren werden uitgekocht en verhuisden naar Spaarndam, Halfweg en Zwanenburg. Op zondag 22 juli 1973 vond in de Ruigoordse Sint-Gertrudiskerk de laatste mis plaats.

De volgende dag barricadeerden Amsterdamse kunstenaars de weg naar het dorp en kraakten de huizen, om te voorkomen dat de gemeente de sloop zou starten. Ze kregen hulp van de pastoor, die als ‘wraakactie’ voor de voorgenomen afbraak van ‘zijn’ dorpje, de sleutel van de pastorie en de kerk had gegeven. Diezelfde dag nog trok Amsterdam de sloopvergunning voorlopig in.

Verder lezen? U vindt het hele verhaal in het aankomende Oktobernummer van Ons Amsterdam.

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Editie:
Oktober
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Verhaal

Gerelateerd

Pieter Plockhoy en de Amsterdamse stadskolonie
Pieter Plockhoy en de Amsterdamse stadskolonie
Verhaal 16 september 2020
Amsterdam als decor van kinderboeken
Amsterdam als decor van kinderboeken
Verhaal 16 september 2020
De eerste couveuses op de Wereldtentoonstelling van 1895
De eerste couveuses op de Wereldtentoonstelling van 1895
Verhaal 16 september 2020