Oudezijds 100. Christelijke gemeenschap met een sociale missie

Midden op de Wallen zit sinds 1955 Oudezijds 100, een christelijke leefgemeenschap. Oprichters Rolf Boiten en Georgine du Rieu hadden het idee om de buurtbewoners te helpen én om te evangeliseren. Tegenwoordig zoeken vooral ongedocumenteerden er hun toevlucht.

Wie er binnenstapt langs een klein trapje wordt ineens decennia teruggeworpen in de tijd. Alles in Oudezijds 100 ademt de sfeer van lang geleden. Rotan meubeltjes, plavuizen en ijzeren stutten die de vloer boven het souterrain ondersteunen. Het pand heeft net als de instelling die er bivakkeert de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. “Het interieur lijkt her en der nog op hoe het er 65 jaar geleden uitzag toen Oudezijds 100 ontstond en ook aan de gemeenschap die hier woont is in essentie niets veranderd”, zegt Erik Hendrix, ooit begonnen als novice bij de jezuïeten, maar afgehaakt en nu hier werkzaam. “Er wonen zo’n zestig mensen. We hebben allerlei verschillende smaakjes: luthers, hervormd, orthodox, katholiek.”

De harde kern bestaat uit het dertigtal mensen van de communiteit Spe Gaudentes (‘Zij die zich verheugen in de hoop’.), die zich geroepen voelt om in het dagelijks bestaan te zoeken naar de eenheid in de verschillende christelijke tradities. Mannen en vrouwen die zich voor de rest van hun leven verbonden hebben aan deze oecumenische woon- en leefgemeenschap. De andere bewoners zijn voor het overgrote deel ‘hulpvragers’. Hendrix: “Mensen met geld-, drugs- of alcoholproblemen, bijvoorbeeld. Maar ook een jongen die uit een scheiding komt en een gezin uit Soedan, om maar eens iets te noemen. Heel divers dus.”  

Binnen de gemeenschap zijn een aantal zelfstandige woonunits. Oudezijds 100 biedt tijdelijke huisvesting met begeleiding; alle bewoners worden geacht een bijdrage te leveren aan de gemeenschap, of dat nu een potje koken is, de afwas doen of meedraaien in de technische dienst. “Iedereen draait mee in het dagritme van het huis, waarbij de hulpvragers in stapjes naar een nieuw begin worden begeleid.”

Verder lezen?

U vindt dit verhaal in het komende Maartnummer.

Nog geen abonnee? Meld u aan voor vrijdag 19 februari 16.00 en ontvang dit nummer thuis.

 

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Religie
Editie:
Maart
Jaargang:
Rubriek:
Verhaal
Tijdperk:
1950-2000 Vanaf 2000