Oudekerkstoren krijgt opknapbeurt

De 67 meter hoge toren van de Oude Kerk staat momenteel in de steigers. De toren, gebouwd in 1565, is toe aan een flinke opknapbeurt.

De klus zal pas tegen oktober geklaard zijn: het metselwerk wordt hersteld, het voegwerk, loodwerk, en de natuurstenen en houten onderdelen. De 47 klokken van het carillon krijgen nieuwe hamers en klepels. De windhaan is eind februari van de torenspits gehaald. Hij wordt opnieuw verguld en straks weer teruggeplaatst. Het restauratiewerk valt onder de verantwoordelijkheid van het Gemeentelijk Vastgoed, de toren is namelijk eigendom van de gemeente Amsterdam. Alleen de toren, niet de rest van de kerk.

Scheiding tussen kerk en toren

Dat is het gevolg van een bepaling uit 1798, ten tijde van de Bataafse Republiek. De scheiding van kerk en staat werd toen doorgevoerd. De kerktorens werden daarbij eigendom van de overheid. Die hadden namelijk niet alleen een kerkelijke functie, maar vooral ook een maatschappelijke: ze gaven de tijd aan, bij brand kon door de klokken te luiden de bevolking gewaarschuwd worden, en ze waren een belangrijke uitkijkpost. Ook al vervullen de kerktorens die functies allang niet meer, de scheiding tussen kerktoren en -gebouw is blijven bestaan. Alleen de Zuiderkerk is in zijn geheel eigendom van de gemeente, die kocht het pand in 1968. De laatste kerkdienst vond er in 1929 plaats.

 

Lees meer over de Oude Kerk en de Zuiderkerk:

Toen de Oude Kerk nog jong was

400 jaar Zuiderkerk

 

Headerbeeld:

De Oude Kerk gezien vanaf de Zuiderkerk, met op de achtergrond v.l.n.r. RK-Kerk "De Posthoorn" en Ronde Lutherse Kerk, de nooit voltooide toren van de Dominicuskerk, Victoria Hotel en het Centraal Station. Hobbe Smith, 1923, Collectie Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Architectuur
Rubriek:
Actueel

Gerelateerd

27 mei 1903. Opening van de Beurs van Berlage
27 mei 1903. Opening van de Beurs van Berlage
Actueel 27 mei 2020
26 april 1935. Bouwen aan het City-theater
26 april 1935. Bouwen aan het City-theater
Actueel 26 april 2020
Haarlemmerpoort verandert in Willemspoort
Haarlemmerpoort verandert in Willemspoort
Actueel 28 november 2019